Hoe herken je dat je paard 'hangt' in de wending • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoe herken je dat je paard ‘hangt’ in de wending

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In wendingen en voltes wil je dat je paard buigt in de richting waarin hij gaat, maar daarbij moet hij wel rechtop blijven gaan. Als hij naar buiten uitzwaait dan is dat meestal makkelijk te herkennen, maar als hij een beetje in de wending gaat hangen, kan dat lastiger zijn om op te merken.

Voorwaarts

Voorwaarts blijven rijden in een wending en zorgen dat je je paard achter je handen aan rijdt is in ieder geval een vereiste om te zorgen dat je paard de wending correct maakt. Waarbij je zorgt dat je zelf ook rechtop zit en je handen netjes voor je uit draagt.

Plaatje

Om te streven naar het gevoel van een recht paard, bedacht Felicitas von Neumann-Cosel een ezelsbruggetje en daar maakte Dressagetoday een plaatje van.

“Stel je voor dat je paard een tafel is en je wilt dat alle benen even lang zijn, dus dat de tafel waterpas is (foto A). Als het paard op de voorhand is, zullen de voorbenen korter aanvoelen (foto B), als hij naar voren leunt de bocht kan het aanvoelen alsof het binnenste voorbeen korter is en het buitenste achterbeen langer dan de rest (foto C). Gezien de balans van de niveau tafel, moet je als ruiter op zoek naar manieren waarop je de energie door je paard kunt sturen tijdens elke stap, zodat evenwicht en balans blijven bewaard.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook