Het voordeel van ook buiten de rijbaan trainen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het voordeel van ook buiten de rijbaan trainen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Dat regelmatig een buitenrit maken met je paard goed is voor hem voor de variatie, dat weten de meeste ruiters wel. Maar het is niet alleen goed voor de ontspanning, het is ook een hele goede training voor je paard als je regelmatig ergens anders rijdt dan in de rijbaan. Practical Horseman zette een paar extra voordelen op een rij.

Handig

De meeste ruiters rijden in rijbanen, die goed zijn onderhouden en netjes vlak zijn zodat je paard optimaal in balans kan komen in het werk en zo min mogelijk gehinderd wordt. Dat is heel goed voor de training van je paard, maar hij wordt er meestal niet handiger van. Wanneer je het bos in gaat of op het strand gaat rijden, dan heb je te maken met weersomstandigheden, zachter of hardere oppervlakken en lichter en zwaarder terrein. Daarvan wordt je paard niet alleen handiger, maar ook nog eens sterker.

Vertrouwen

Naast dat hij handiger wordt leert hij ook extra op jou als ruiter te vertrouwen. De omgeving is anders dan thuis en de omstandigheden zoals andere paarden, voetgangers, fietsers of verkeer zijn ook steeds verschillend. Zo kom je automatisch in situaties terecht waar je paard even op jou moet vertrouwen en dat komt jullie band ten goede.

Gezonder

Wanneer je buitenrijdt dan rijd je vaak langere stukken rechtuit en heb je ook vaak stukken verharde ondergrond erbij. Dat is weer goed voor de pezen en banden van je paard. Blessures komen vaak voor als paarden steeds hetzelfde doen en vaak op dezelfde manier belast worden. Als je zorgt dat je met verstand buitenrijdt dan ontwikkelt hij zich in zijn hele lijf en daarmee maak je hem gezonder.

Uithoudingsvermogen

Tot slot is regelmatig een buitenrit maken en als het mogelijk is af en toe eens een lekker lang stuk galopperen goed voor het uithoudingsvermogen van je paard. Zelfs wanneer je in de rijbaan af en toe eens wat langer galoppeert, dan benader je nog niet wat er gebeurt als je je paard eens een lekker lang stuk rechtuit laat galopperen in het bos of op het strand.

Bron: practicalhorseman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook