Het belang van evenwicht • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het belang van evenwicht

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter weet wel dat je midden op je paard moet zitten als je aan het rijden bent en iedere serieuze ruiter doet daar natuurlijk ook zijn best voor. Toch kan het goed zijn om eens te voelen wat een paard voelt als zijn ruiter meer aan een kant zit en daarom bedacht Dressagetoday een manier waarop je dit kunt voelen.

Kruiwagen

Probeer een eenwielige kruiwagen aan een kant zwaar te beladen en aan de andere kant licht. Dat kun je doen als je bezig bent met het uitmesten van je stal, maar je zou er ook aan een kant een paar stenen in kunnen leggen. Het belangrijkste is dat het niet goed verdeeld is tussen de linker- en de rechterkant.

Duwen

Wanneer je dan de kruiwagen optilt en ermee gaat rijden, dan zul je voelen dat het gewicht in de kruiwagen naar een kant helt en dat je om rechtuit te kunnen blijven gaan moet gaan tegenhangen naar de andere kant.

Dan voel je wat het doet bij je paard als je scheef in het zadel zit. Om zijn balans te kunnen houden moet hij gaan compenseren met zijn lichaam. Dat gaat niet alleen ten koste van gelijke spieropbouw aan twee kanten, het zorgt ook voor meer eenzijdige belasting, waardoor je paard gevoeliger wordt voor blessures. Ten slotte gaat het ook ten koste van de beweging van je paard. Hij zal met zo’n eenzijdige belasting eerder kortere passen maken dan grote en hij wordt er ook nog eens stijver van.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook