Hester Bransen: Je jonge paard beter op twee teugels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hester Bransen: Je jonge paard beter op twee teugels

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Paarden en mensen hebben een voorkeurskant. Net zoals wij liever onze rechter- of juist linkerhand gebruiken, buigt je paard liever naar links dan naar rechts, of andersom. Rechtrichten is dan het devies, maar hoe doe je dat als je paard nog niet of nauwelijks zijgangen kent? Hester Bransen van Ruitergevoel geeft drie eenvoudige oefeningen om je paard rechter op twee teugels te krijgen.

“De meeste paarden zijn enigszins scheef. Ze willen liever linksom of rechtsom en per gang kan dat ook nog wel eens verschillen” steekt Bransen van wal. “Scheefheid zorgt ervoor dat je paard ongelijk is in zijn spieren. Aan de ene kant worden de spieren meer opgerekt en aan de andere zijde zit juist meer aanspanning.”

Ongelijkheid voelen in je hand en zit

“Die ongelijkheid in zijn lijf voel je terug via zijn mond en de teugels in je hand. Je voelt het trouwens ook in zijn lijf heel goed terug, dus recht onder je. Bijvoorbeeld doordat je paard je een beetje naar één zijde weg zet, waardoor je ernaar neigt in te knikken in je heup” legt Bransen uit. “Om de teugeldruk gelijker te krijgen en je paard dus fijner op twee teugels te maken, zal je zijn lijf moeten rechtrichten.”

Niet alleen met de teugel! 

Alleen met de hand werken is niet de bedoeling, vertelt Bransen: “Het heeft geen zin om alleen via je teugels je paard rechter te proberen te maken. Dan creëer je, als je paard los laat op de strakkere kant, namelijk een zogenaamde S-bocht in zijn wervelkolom. Je hebt het probleem dan alleen aan de voorzijde schijnbaar opgelost en nog niet in zijn lijf, waar het eigenlijk vandaan komt.”

Drie eenvoudige oefeningen voor een rechter paard

“Er zijn heel veel leuke en goede oefeningen om je paard rechter in zijn lijf en dus fijner op twee teugels te krijgen” aldus Bransen. Zijgangen zijn daarbij voor paarden die al wat verder zijn erg belangrijk. “Maar er zijn ook oefeningen die je kan doen met een paard op elke leeftijd en van elk niveau. Dus ook met een jong en onervaren paard, of een paard dat de zijgangen nog niet zo goed beheerst.” Bransen zet ze voor je op een rijtje.

Oefening 1: De omgekeerde keertwending.

“Bij deze oefening draai je de vorm van een keertwending (links- of rechtsomkeert vanaf A of C), maar dan andersom. Vanaf E of B op de lange zijde wend je richting A of C. Op de korte zijde rijd je weer terug naar de hoefslag waar je vandaan kwam. Van deze oefening leert je paard heel goed om niet aan de hoefslag te blijven plakken. Kan je paard al een beetje wijken? Dan is deze oefening ook heel leuk om te gebruiken wanneer je van de hoefslag een pasje naar binnen wijkt.”

Oefening 2: Het rijden van een grote 8

“Bij deze oefening rijdt je een grote 8, dus vanaf X een volte linksom en vervolgens vanaf X een volte rechtsom. Belangrijk bij deze oefening is het omstellen. Probeer je paard daarbij ‘onderdoor’ te houden. Ik bedoel daarmee dat je paard zich niet eerst lang maakt wanneer je hem van links naar rechts (of andersom) om stelt. Veel paarden drukken zich ‘eruit’ wanneer je om stelt. Door je paard voor je gevoel een beetje meer onder je door te houden en dan heel rustig om te stellen, wordt je paard veel soepeler. Neem dus de tijd voor het omstellen en draai gerust eens een volte extra op de zijde waar de moeilijkheid zit. Zo heb je ruim de tijd en wordt het makkelijker voor jou en je paard” adviseert Bransen.

Oefening 3: rijden op de binnenhoefslag

“Een oefening die ik heel veel toepas is het rijden op de binnenhoefslag. Paarden die hier moeite mee hebben gaan een beetje slingeren onder je. Ook kan het zijn dat ze ernaar neigen om weer terug op de hoefslag te gaan lopen. Het lijkt dan alsof ze aan de wand plakken. Door te rijden op de 1e of 2e binnenhoefslag leer je je paard om rechter te worden.”

Conclusie: eenvoudige oefeningen helpen bij rechtrichten

“Vrijwel ieder paard heeft scheefheid in zijn lijf. Je kan je paard rechter maken door verschillende oefeningen te rijden tijdens je training. Het doel daarbij is om de spieren aan de korte, holle van je paard te stretchen en de spieren aan de bolle, lange kant van je paard aan te laten spannen. Zo komt hij langzaam maar zeker beter op twee teugels.”

Hester Bransen van Ruitergevoel werd in 2019 gekozen tot hippisch instructrice en docent van het jaar. Haar gratis E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’ helpt ruiters om beter te zitten en beter te communiceren met hun paard tijdens het rijden. Haar onlinetraining ‘Paardrijden met ruitergevoel’ draait om hoe je meer trainingseffect krijgt met minder hulpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook