Help je paard de hittegolf door • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Help je paard de hittegolf door

Foto: www.arnd.nl

Als het extreem heet is, komt er vaak niet veel van trainen. Paarden gedijen het best bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden en zeker als het kwik boven de 30 graden stijgt, doe je je paard niet zo veel plezier met een dressuurtraining. Dressuur.nl geeft je een paar tips om je paard relatief koel en vrolijk door de hittegolf te helpen.

Zeker tijdens inspanning produceert een paard veel warmte. Deze warmte gaat vanuit de spieren via het bloed naar de huid. Een paard moet flink kunnen zweten om zijn warmte goed kwijt te raken. Als een paard oververhit raakt en zijn warmte niet meer kwijt kan, kan dat gezondheidsrisico’s geven. Probeer je paard dus zo koel mogelijk te houden en train niet op de warmste uren van de dag.

Pootjebaden

Als je een zwemmeertje of beek op stapafstand hebt, is dat natuurlijk ideaal. De meeste paarden vinden het heerlijk om lekker te stampen in het water, zelfs als ze niet durven of willen zwemmen. Neem een lange lijn mee als je het water niet in wilt rijden en houd er rekening mee dat veel paarden graag gaan liggen als ze eenmaal in het water staan! Zelf zal je waarschijnlijk ook niet droog blijven…

Waterijsjes maken

Om je paard op stal of in de paddock wat afleiding én wat verkoeling te geven, kan je waterijsjes maken. Snijd wortels, appels of ander fruit in plakjes of blokjes. Doe er een scheutje elektrolyten (of appelsap) en een beetje water bij en zet dit een nachtje in de vriezer. Je kan ook een beetje slobber toevoegen voor de smaak. Als je de waterijsjes in een plastic bakje maakt, krijg je grote ijsklompen die je in een voerbak kan gooien en waar je paard dan lekker mee kan rommelen en aan kan likken.

Je kan echter ook plastic bekertjes gebruiken en een strotouwtje in je waterijsjes hangen voordat je ze in de vriezer zet. Wanneer je dan na het opvriezen het plastic bekertje even onder de kraan houdt, kan je het plastic zo van je ijsje pellen. Het ijsje hang je dan op in de stal of de paddock: succes gegarandeerd!

Snorkelen

Veel paarden vinden het bij warm weer ook heerlijk om hun hele snuit in fris water te steken. Vul een grote bak met koel water en gooi er stukjes appel of wortel in. Ook weer goed voor de afleiding.

Dauwtrappen

Als je toch graag wilt rijden, ga dan heel vroeg. Zeker als je een bos in de buurt hebt, kan een keertje om 6 uur ’s ochtends opzadelen nog een heel fijn ritje opleveren. Zelfs tijdens een hittegolf. Blijf lekker in het bos, grote bomen werken als natuurlijke airconditioners. Een ander voordeel van vroeg beginnen: geen insecten!

Als je geen bos in de buurt hebt, wees dan voorzichtig met lange tochten met de trailer. Je paard kan het erg warm krijgen tijdens vervoer. Bij temperaturen boven de 35 graden is het in Nederland verboden om je paard in een trailer zonder airco te vervoeren (behalve in medische noodsituaties).

Algemene tips

Andere tips om je paard zo comfortabel mogelijk door een hittegolf te loodsen zijn:

  • ’s nachts naar buiten, overdag op stal, eventueel met een ventilator
  • zorg overal voor voldoende vers water
  • zorg voor schaduw in paddock of weiland
  • een verkoelende douche (daarna wel goed met een zweetmes afdoen)
  • zorg voor een zoutblok
  • geef extra elektrolyten in drinkwater of door het voer
  • vlecht lange manen in

Keep cool!

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook