Haal de slingers uit je stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Haal de slingers uit je stap

Foto: Quillemette Kraaikamp

Stappen met een lange hals is fijn aan het begin en eind van de training en het is voor een paard ook een fijn moment om even op adem te komen tussen het werk door. Maar je moet wel oppassen dat je blijft rijden als ruiter terwijl je dat doet en de kwaliteit van deze stap is een mooi meetmoment voor hoe goed je paard eigenlijk gaat.

Rechtuit en voorwaarts

Wanneer je paard goed voor elkaar is, dan stapt hij energiek naar voren en blijft hij naar je hand toe gaan met zijn neus als je hem met een lange hals laat stappen. Je moet dat wel regelmatig oefenen, omdat het net als in draf en galop alleen maar makkelijker wordt als je het vaak op de goede manier oefent.

Slingers

Wat Grand Prix-amazone Jessica van Eyck al vaker op is gevallen is dat juist het stappen met een lange hals niet als oefening wordt gezien en meer als een moment dat je even niets hoeft als ruiter. Totdat je in je proef een stukje vrije of uitgestrekte stap moet laten zien, want dan zitten er ineens slingers in de lijn.

Pijl en boog

Voor Van Eck was dat een reden om er wat meer op in te gaan op Dressagetoday ze gaf daarbij wat tips. “Wanneer je een pijl en boog hebt en je schiet de pijl af op een doel, maar je hebt daarbij de boog niet echt aangespannen gehad van te voren, dan komt de pijl niet in de roos. Dan slingert de pijl een stukje in de richting, maar valt hij ver voor het beoogde doel op de grond”, vertelt Van Eyck. “En dat is wat ik vaak zie gebeuren bij ruiters. Ze laten de teugels langer, maar houden hun paard niet van achter naar voren actief en zo slingert een paard meer of minder ongeveer in de richting waarheen zijn ruiter wil.”

Actief

De oplossing is niet zo moeilijk, want als je als ruiter zorgt dat je paard actief door zijn lijf naar voren stapt en je houdt je been eraan terwijl je hem uitnodigt om je hand naar beneden te volgen, dan gaat hij vrijwel altijd rechtuit achter je hand aan en wordt er niet geslingerd. Dat gebeurt pas als het voorwaarts er weer uit gaat.

Houding en zit

Gaat je paard toch niet helemaal in de richting waarin je wilt, dan kan dat ook komen doordat je als ruiter niet netjes en in balans op je paard zit. Om goed te kunnen rijden, moet je als ruiter werken aan je houding en je zit. Want als je scheef op je paard zit, dan zal hij proberen onder je gewicht te gaan lopen en dan gaat hij niet meer rechtuit.

Wel kijken

Wanneer je je paard wel actief hebt en je zit netjes in het midden en in balans en toch krijg je je paard niet op een mooie rechte lijn met een lange hals, let dan eens goed op of je wel kijkt. Om te weten waar je je paard heen wilt rijden, moet je wel in die richting kijken. Doe je dat niet, dan weet je niet of je rechtuit gaat en je kunt het ook niet goed corrigeren, dan slinger je bijna onbewust. Dat is niet zo goed voor de training, want zodra je vanuit de stap gaat draven of galopperen, dan wil je ook dat je paard op je let en aan de hulpen is en dat lukt minder goed als hij even daarvoor zelf mocht kiezen wat hij deed.

Tot slot

Samengevat kun je dus zeggen dat het net zo belangrijk is in de stap als in de andere gangen om actief te blijven rijden, van achter naar voren naar je hand te rijden en daarbij zo ontspannen en mee in de beweging te zijn, dat je je paard niet stoort.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook