Goed scoren met een 'gewoon' paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed scoren met een ‘gewoon’ paard

Foto: Arnd Bronkhorst

Als je niet op een spectaculair dressuurpaard rijdt, dan kan starten tussen de groot gaande bewegingswonderen soms intimiderend zijn. Waar kan je met een ‘gewoner’ paard op scoren, hoe maak je van die 6 een 7 en wat is eigenlijk het nadeel van een spectaculaire beweger?

De jury kijkt bij elk paard of het is afgericht volgens het Skala van de dressuur. Een paard met van nature spectaculaire gangen, dat niet correct is afgericht of taktfouten maakt, kan dan ook niet hoog scoren. Een minder spectaculair bewegend paard dat taktmatig, soepel, met een mooie aanleuning, impuls en rechtgerichtheid door de baan gaat, krijgt wel goede of in elk geval voldoende scores.

Waar kun je de punten verdienen?

Elk goed opgeleid paard kan goede punten krijgen voor bijvoorbeeld het halthouden, het achterwaarts en de keertwendingen. Verder kun je scoren met keurig rechte A-C lijnen, goed uitgevoerde zijgangen, precieze voltes met lengtebuiging, overgangen die in balans zijn en precies op de letter gereden oefeningen. Daar heb je geen paard voor nodig dat in uitgestrekte draf zijn hoeven in zijn neus steekt of opstijgt in de galop.

Hoe je van een 6 een 7 maakt

Als je paard taktmatige maar niet al te ruime of spectaculaire gangen heeft, dan denk je misschien dat je niet meer dan een 6 of 6,5 kan krijgen. En het is waar dat paarden die van nature veel beweging hebben, gemakkelijker een 7 of 8 scoren. Rijd je oefeningen met gemak, vloeiend en een beetje brutaal. Dan maak je van die 6 een 7, ook met een ‘gewoner’ paard. Een correct geschoold ‘gewoner’ paard kan ook de Grand Prix halen. De juiste manier van gaan, ontspanning en harmonie zijn veel belangrijker dan hoeveel geld je paard gekost heeft of wat er op zijn stamboekpapier staat. En laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zouden super blij zijn met ‘alleen maar zesjes’ in een GP proef!

Het nadeel van een bewegingswonder

Als je een gemiddelde ruiter bent, kan je nog steeds voordeel halen op mensen met spectaculaire paarden, gewoon door je paard goed te trainen. Laat je zeker niet verleiden tot het kopen van een spectaculair paard als je daar in je rijkunst nog niet aan toe bent. Grote bewegers zijn namelijk helemaal niet zo gemakkelijk te rijden. Het uitzitten van een grote draf met veel afdruk is voor veel mensen lastig. En als je je paard met je zit niet goed kan volgen, dan kom je ook niet zo ver in de ring. Dus tenzij je een heel ervaren ruiter bent, met een zekere en onafhankelijke zit, ben je vaak veel beter af met een wat gewoner paard dat gemakkelijker te rijden is. En als je die goed traint, dan kan je ook naar zevens op je protocol.

Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook