Goed bezig? Hoe weet je het? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Goed bezig? Hoe weet je het?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter wil je het beste voor je paard en je besteedt er vaak een heleboel tijd, energie en geld aan om hem zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Om echt te weten waar je bent in de training is het dan wel heel handig als je je laat begeleiden door een instructeur, die je kan helpen met een plan van aanpak en in de gaten kan houden of je op de goede weg bent, maar het is ook fijn als je leert herkennen hoe je paard moet voelen als hij goed gaat, omdat de meeste ruiters nu eenmaal niet altijd iemand bij zich hebben.

Herkennen

Om te weten en te leren herkennen of je goed gaat met je paard verzamelde Horse and Rider een paar tips, die belangrijk zijn voor een paard.

Contact

Het eerste dat je jezelf moet aanwennen is om met een zacht, maar wel constant en elastisch contact te rijden, waarbij je paard van achter naar voren door zijn lijf loopt. De houding waarin hij gaat ontstaat dan vanzelf, dwing dat niet af, daarmee maak je hem alleen maar korter en stugger. Als de verbinding goed is, dan voelt het alsof je paard haast als vanzelf voorwaarts gaat en daarbij steeds je hand op blijft zoeken.

Lijstje

Houd voor jezelf een lijstje in je hoofd dat je probeert te kunnen voelen met je paard. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een constant ritme
  • Voldoende voorwaarts
  • In balans
  • Gelijk op twee teugels
  • Los en soepel
  • Aan de hulpen
  • Makkelijk in en uit elkaar te schuiven
  • Ontspannen

Oefeningen

Alle overgangen zijn belangrijk in het rijden, maar met de overgang galop-draf-galop en dan bijvoorbeeld op een grote volte, kun je vaak een heleboel punten van het bovenstaande lijstje nog (wat meer) verbeteren. Galoppeer bijvoorbeeld op de volte bij E en zorg dat je je paard fijn voorwaarts hebt. Neem hem dan bij E of bij B terug naar draf, draaf zes passen en galoppeer weer aan. Vraag het een paar keer bij dezelfde letter en als dat echt goed lukt, probeer dan eens of je zowel bij de E als bij de B een overgang naar draf kunt vragen.

Met de afwisseling draf en galop spreek je een heleboel verschillende spiergroepen aan en daarmee is het best een intensieve workout voor je paard. Zorg dus dat je hem tussendoor ook voldoende de mogelijkheid geeft om even op adem te komen.

Variatie in houding

Het leuke van de oefening is ook dat je heel erg kunt varieren met de houding waarin je je paard wilt hebben lopen. Je kunt het met een vrij lange teugel doen, waarbij je eventueel wat in verlichte zit gaat in de galop of juist al wat meer verzameld, net wat je paard al aankan.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook