Geniet langer van je 'senior' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geniet langer van je ‘senior’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je goed voor je paard zorgt en een beetje geluk hebt, kun je vaak tot op hogere leeftijd veel plezier hebben van je paard. Hoewel je misschien op een zeker moment niet meer elke week op wedstrijd zou moeten willen gaan, kun je als je paard goed gezond is ook als hij op leeftijd is nog best wel lekker blijven meedoen.

Tips

Naast een beetje geluk hebben, waar je natuurlijk geen invloed op hebt, zijn er ook een paar dingen, die je wel kunt doen om je senior zo lang mogelijk fris en gezond te kunnen houden en Your Horse zette er een paar op een rijtje.

Check

Het is voor ieder paard belangrijk om zijn gezondheid in de gaten te houden, maar als je paard iets ouder is dan zou je hem zeker met regelmaat even moeten laten checken door een deskundige. Denk daarbij niet alleen aan een dierenarts, maar bijvoorbeeld ook aan de tandarts, fysiotherapeut, osteopaat en de hoefsmid. Zeker als een paard wat op leeftijd komt kan het helpen om hem een beetje extra in de gaten te laten houden.

Voeding

Let ook goed op hoe je paard het doet qua voeding. Een jong paard heeft ander voer nodig dan een ouder paard, laat je daarom adviseren door iemand met kennis van zaken en blijf zelf goed kijken naar je paard. Valt hij af of komt hij aan en heeft hij voldoende energie. Soms kan een aanpassing in het voer veel verschil maken, ook al heeft hij het op een bepaald voer al zijn leven lang goed gedaan.

Beweging

Beweging is voor alle paarden goed en zelfs noodzakelijk om goed te kunnen functioneren, maar zeker als je paard wat ouder is moet je goed zorgen dat hij voldoende beweging krijgt. Denk daarbij niet alleen de training, maar zeker ook aan de vrije dagelijkse beweging. Rust roest is een gezegde dat niet uit de lucht is komen vallen.

Goed kijken

Tot slot moet je goed blijven kijken en ‘luisteren’ naar je paard. Als je hem al langer hebt dan weet je hoe hij zich gedraagt als hij lekker in zijn vel zit, maar ook hoe hij reageert als het even wat minder met hem gaat. Dressuurpaarden kunnen als ze gezond zijn vaak lang mee, maar als ze ouder worden moet je soms een beetje extra rekening met ze houden.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook