Geen topper nodig voor topscores in de ring • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geen topper nodig voor topscores in de ring

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het lijkt er soms wel eens op dat ruiters, die hele mooie en groot bewegende paarden hebben, makkelijker hun punten krijgen, dan ruiters met wat gewonere paarden. Maar dat is in lang niet alle gevallen zo, want met goede training kun je ook zorgen dat een ‘gewoon’ paard zijn oefeningen goed loopt. Dat vertelde Grand Prix-amazone en jurylid Donna Richardson op Dressagetoday.

Gehoorzaam

Er zijn in de proeven meerdere onderdelen waar gehoorzaamheid en correcte training evenveel tellen als grote beweging. Denk bijvoorbeeld aan het halthouden, het achterwaarts gaan, goed de hoeken rijden en wendingen en keertwendingen om de achterhand. Maar ook aan het recht binnenkomen, het op de letter rijden van de oefeningen en overgangen en de figuren rijden zoals ze bedoeld zijn.

(Keert)wending om de achterhand

Een favoriete oefening van Richardson is de wending of de keertwending om de achterhand. “Je hoeft echt geen topper te hebben om met goede punten voor deze oefening de baan uit te komen”, vertelt de amazone. “Om een goede wending of keertwending te rijden begin ik met schoudervoor en terwijl ik tussendoor halve ophoudingen geef, leid ik de schouders van mijn paard om zijn achterhand heen. Mijn buitenteugel houd ik eraan en met mijn buitenbeen zorg ik dat mijn paard niet uitzwaait. In het begin zijn het eigenlijk meer voltes tien meter met zijn achterhand iets naar binnen, maar hoe beter hij blijft stappen hoe kleiner ik het cirkeltje maak.”

Ruiterdeel

“Je hebt voor deze oefening als ruiter de taak om te zorgen dat je echt goed in het midden zit”, vervolgt Richardson. “Je moet je binnenbeen goed lang maken en je buitenbeen iets terug leggen. Zorgen dat je oefent tot het goed is, waarbij je steeds pas kleiner gaat als je paard gebogen, actief en zuiver stapt. Daarnaast moet je in de training ook aandacht besteden aan het goed weer rechtuit stappen op het moment dat je klaar bent. Dat levert je in de proef goede punten op, die helemaal niet afhankelijk zijn van hoe geweldig je paard kan draven.”

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook