Geen paniek als de bel klinkt • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geen paniek als de bel klinkt

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je hebt er naartoe gewerkt, je hebt alles tot in de puntjes voorbereid en ook het losrijden ging zoals je had gepland op de dag van de wedstrijd. Maar dan ben je aan de beurt en rijd je je rondje door of om de baan en dan laat de jury het belletje rinkelen om aan te geven dat je mag starten en plots word je zenuwachtig. Herkenbaar? Kijk dan eens of je iets aan onderstaande tip hebt.

45 seconden

“Als het belletje van de jury rinkelt heb je 45 seconden de tijd voordat je bij A de ring binnenrijdt en dat klinkt wel kort, maar dat is best lang”, vertelt Lauren Sprieser op NoelleFloyd. “Probeer maar eens 45 seconden stil te zitten en helemaal niets te doen. Dan zul je merken dat het langer duurt dan je denkt.”

Oefen het thuis

Probeer thuis af en toe in de voorbereiding ook het begin van je proef te oefenen waarbij je kijkt wat je nog kunt doen in 45 seconden. Wanneer je dat weet geeft dat houvast en hoef je niet ineens zenuwachtig of gehaast te worden in de laatste seconden voor je proef.

Adem door

Rinkelt het belletje en ben je net halverwege de baan in de verkeerde richting, maak dan bijvoorbeeld een halve volte zodat je weer richting A gaat en als je al op de tegenoverliggende korte zijde bent, rijd dan gewoon door. Blijf door ademen als het belletje rinkelt en gebruik de lijn die je nog hebt om nog een keer wat weg te rijden of je paard juist nog iets meer te verzamelen.

Plan

Het voordeel van het hebben van een plan voor die laatste 45 seconden voor de proef en weten hoe lang 45 seconden echt duren, kan precies het verschil maken tussen een hele fijne proef of juist het gevoel hebben dat je onder je kunnen hebt gereden. Kijk maar eens naar wat topruiters doen net voordat ze bij A naar binnen rijden, vaak kun je zien dat zij hun eigen plannetje afwerken zo net voor het binnen rijden.

Bron: NoelleFloyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook