Ezelsbruggetje voor contact • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ezelsbruggetje voor contact

Foto: Arnd Bronkhorst

Contact tussen ruiterhand en mond is een heel belangrijk onderdeel van het rijden, maar het kan pas goed ontstaan als het van achter naar voren gaat. De teugels oppakken zonder dat je voldoende been geeft resulteert meestal niet in een fijn voorwaarts paard dat door zijn lijf naar je hand loopt.

Maar ook als je je paard wel netjes van achteren naar voren rijdt, is het soms lastig voor te stellen hoe dat contact dan moet voelen en in welke houding je je arm moet houden om een goed contact te kunnen hebben.

Plaatje

Omdat een plaatje soms net even meer laat zien dan dat je met woorden uit kunt leggen kwam Dressagetoday met een illustratie van Sandy Rabinowitz waarin duidelijk wordt waar je naartoe wilt werken en wat je wilt voelen.

Allison Brock legt uit: “Stel je voor dat je hoofdstel van het bit gehaald wordt en alleen de teugels blijven eraan zitten. Dan moeten je armen richting de mond van het paard gericht blijven, anders valt het bit uit de mond. Maar als je te hard trekt doet het paard zijn mond open en knikt hij achter de loodlijn, dan valt het bit ook uit zijn mond. Dat evenwicht zoek je dus als je denkt aan het juiste contact.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook