Enkele tips om beter te zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Enkele tips om beter te zitten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de doelen in de training van je paard is om hem fijn in balans te leren gaan waarbij hij van achteren naar voren door zijn lijf beweegt. Om te bereiken dat hij in balans gaat, moet je als ruiter zelf ook in balans zijn, anders verstoor je de beweging van je paard. Bovendien kun je hem als je zelf in balans bent makkelijker volgen in zijn beweging.

Sport

Om aan je balans en je eigen fitheid te werken kun je gaan sporten. Behalve conditietraining kun je bijvoorbeeld ook Yoga- of Pilateslessen volgen om je houding te verbeteren, maar als je agenda aan de volle kant is en je wilt toch iets extra’s doen, kun je een van de tips van Dressagetoday uitproberen.

Vijf tips

Dressagetoday maakte een lijstje met vijf tips, waarvan je er een aantal ook naast je paard kunt doen.

  • Trap-stretchen: Wanneer je zorgt dat je enkelgewricht soepel is, dan functioneert je enkel als een soort schokbreker. Op het moment dat je enkel soepel doorveert in het ritme van de beweging, is het makkelijker om je been ontspannen te laten liggen. Dit kun je oefenen door trap-stretches te doen. Pak voordat je op je paard stapt het opstapkrukje en zet van je ene been de bal van je voet op de rand van het krukje en zet je andere voet er stabiel op. Druk dan je hiel van de voet waarmee je een stukje op het krukje staat naar beneden en buig licht door je andere knie. Wissel dat een paar keer af voordat je gaat rijden. Thuis kun je dit ook oefenen op de trap.
  • Teen-schrijven: Een andere fijne oefening om je enkels soepel te maken is het alfabet schrijven in de lucht met je grote teen. Daarmee beweeg je je enkel in alle richtingen en verbeter je de souplesse van je enkel.
  • Molentje draaien: Wanneer je dan ook nog met beide armen tegelijk of afwisselend grote rondjes draait als een molenwiek, dan maak je je schouderbladen los en je bovenlichaam lang. Het is een oefening, die je op je paard kunt doen als hij braaf is of op de grond voordat je opstapt.
  • Heup-stretchen: Deze oefening doe je op een stoel. Ga zitten en leg eerst je ene been op het andere waarbij je je enkel ongeveer op je knie legt. Druk dan zachtjes de knie, die in de lucht is een stukje naar beneden. Doe dit wel voorzichtig en overdrijf niet. Wissel daarna van been en herhaal de oefening.
  • Beugels uit: Is je paard lekker losgewerkt, doe dan ook af en toe even je beugels uit als je aan het rijden bent. Dat is ook een hele fijne manier om beter te gaan zitten. Je kunt ook vragen of je instructeur je aan de longe neemt zodat jij zelf alleen maar hoeft te letten op hoe je zit en de beweging van je paard het beste kunt volgen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook