Eerst ontspanning dan het werk • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerst ontspanning dan het werk

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gaat je paard al naar voren voor je je been aanlegt en kom je nauwelijks tot drijven? Het lijkt fijn als je paard zo ijverig is, maar eigenlijk is het niet goed omdat het niet echt voorwaarts is. Uta Graf geeft op Cavallo een paar tips.

Vlucht

“Als een paard van zichzelf voorwaarts is, is dat geweldig. Maar vaak wordt dat voorwaarts meer een soort van vlucht en daarbij verlies je als ruiter snel de controle over het tempo”, vertelt Graf. “Met geduld, gevoel en een paar slimme ideeën kun je je paard leren dat hij niet hoeft weg te rennen en dat hij kan ontspannen.”

Eerst stap

“Ik ga niet graag aan het werk met een paard voordat hij goed stapt”, vertelt Gräf. “Een zuivere en ontspannen viertakt in stap is de basis voor elke gymnastiek.”

Alle paarden, die de amazone in training heeft, gaan zo lang in stap tot ze ontspannen. Vaak probeert Gräf het stapwerk voor de training niet in de rijbaan te doen, maar in het bos of langs de weg, maar ook als je daarvoor niet de mogelijkheid hebt, zou je volgens de Duitse trainster rustig tien tot vijftien minuten alleen maar bezig kunnen zijn met de ontspanning in stap. “Als het na een kwartier of twintig minuten nog niet lukt omdat een paard te heet of te gespannen is, dan probeer ik pas iets anders.”

Voltes en zijgangen

In de rijbaan kun je voltes rijden om je paard te laten ontspannen en je kunt ook voorwaarts-zijwaartse oefeningen rijden zoals wijken en schoudervoor om je paard te laten ontspannen in stap. Het doel is om je paard zo te laten ontspannen dat hij met een langere teugel zijn hals laat zakken en door zijn lijf naar je hand toe blijft lopen.

Aan de hand

Als het nog niet lukt is om een paard te laten ontspannen in stap als je erop zit, dan raadt Gräf aan om er simpelweg een tijdje naast te gaan lopen voordat je verder gaat werken en op die manier je paard de rust laat vinden om echt te stappen en te ontspannen.

Goed begin

Kunnen ontspannen in stap voordat je echt ‘aan het werk’ gaat is volgens de Duitse amazone een hele grote stap richting ontspanning in het werk en daarmee dus een heel goed begin van de training.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook