Een paar tips voor een nog blijer paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar tips voor een nog blijer paard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Ruiters willen allemaal het beste voor hun paard en dat is niet alleen goed zijn welzijn, maar ook voor wat je met hem kunt bereiken. Het is makkelijker om succes te hebben met een paard dat blij is, dan met een paard dat zich minder happy voelt.

Verschillende meningen

Over hoe je dan precies zorgt dat je paard blij is, daar zijn de meningen soms nog wel eens wat verdeeld. Natuurlijk is ieder paard anders en doe je het ene paard met andere dingen een plezier dan een ander paard, maar er zijn een aantal dingen die voor veel paarden opgaan. Horselistening maakte daarom een lijstje met tips om je blije paard nog blijer te kunnen maken. Het draait daarbij vooral om het complete plaatje en het gehele management rondom een paard.

Routine

Een van de belangrijkste dingen die bij kunnen dragen aan het blij zijn van je paard is routine. Een dagelijkse voorspelbare regelmaat is voor een paard heel fijn en zal zeker helpen om te zorgen dat je een happy horse hebt.

De juiste voeding

Je kunt als ruiter niet overal verstand van hebben, zorg daarom dat je voor de dingen waar je niet zo veel van weet een deskundige raadpleegt. Het is bijvoorbeeld ook heel belangrijk voor een paard dat hij de juiste voeding krijgt. Met te weinig voer of voer van onvoldoende kwaliteit kun je niet genoeg conditie en spieren opbouwen, maar te veel voer zorgt weer voor andere problemen. Laat je dus goed informeren hoe je je paard het beste kunt voeren en wat hij echt nodig heeft.

Naar buiten

Het ene paard staat het liefst dag en nacht buiten en een ander paard wil juist graag na een paar uurtjes weer naar binnen. Let dus goed op je paard en zorg dat hij dagelijks voldoende vrije beweging heeft met soortgenoten in de buurt.

Aandacht en verzorging

Ook aandacht en verzorging zijn naast het rijden belangrijk voor een paard. Denk daarbij niet alleen aan de dagelijkse poets- en troetelbeurt, maar neem hem ook eens lekker mee wandelen of grazen aan de hand. En denk aan de juiste verzorging van zijn hoeven en het onderhoud van zijn zadel en hoofdstel, het draagt allemaal bij aan het ‘happy’ zijn van je paard.

Goede training

Last but not least is het belangrijk er goed getraind wordt. Werk niet alleen aan het verbeteren van je paard, maar werk ook net zo hard aan het verbeteren van jezelf als ruiter. Maak een plan van aanpak met behulp van je trainer, stel kleine tussendoelen en grote doelen voor op de langere termijn. Kijk goed naar wat je paard nodig heeft en blijf elke keer dat je met hem bezig bent met je aandacht bij je paard, zodat je ook alle seintjes die hij geeft op kunt vangen.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook