Een paar gouden regels voor ruiters • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar gouden regels voor ruiters

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het succes van de training van je paard hangt niet alleen af van wat je met hem doet als je aan het rijden bent. De manier waarop je met hem omgaat en hem houdt heeft ook veel invloed op het hebben van succes en de manier waarop je dingen aanpakt, als het even anders gaat dan je wilt. Cavallo zette een paar ‘gouden regels’ op een rijtje.

Vertrouwen

Een paard vertrouwt degene die duidelijke regels aanhoudt. Met een plan in je hoofd, duidelijke communicatie, geduld en veel beloning op de goede momenten kun je veel bereiken met je paard. Vertrouwen is de basis van een goede verstandhouding.

Samen

Wees als je samen met je paard bezig bent heel opmerkzaam. Zorg dat je, ook al is het maar heel subtiel, zijn antwoord op wat je vraagt ziet, maar ook zijn ‘nee’ herkent. Wees creatief in het werk en bouw de training zo op dat je je paard gemotiveerd houdt.

Analyseer

Kom je een probleem tegen, analyseer dan goed wat er gebeurt en probeer te achterhalen wat er aan vooraf ging. Probeer ook even een stapje terug te doen zodat je het probleem oplost waar het begon.

Eerlijke training

Wees eerlijk in de training en bouw stapsgewijs op waarbij het paard aangeeft hoe snel het kan. Sla geen stappen over en dwing ook niets af. Wanneer je zorgt dat je paard stap voor stap alles leert wat hij moet kunnen en hem steeds de tijd geeft om sterker te worden, zowel fysiek als mentaal, dan maakt dat een groot verschil in wat je kunt bereiken met hem.

Hulpmiddelen

Probeer hulpmiddelen alleen te gebruiken als hulpmiddelen en niet als standaard uitrusting. Ieder paard kan leren op kleine hulpen te gaan, daar heb je geen grotere sporen, langere zwepen en scherpere bitten nodig, maar goede training, geduld en rijkunst. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet soms een hulpmiddel nodig hebt, maar het moet ook weer zonder kunnen daarna.

Oog op de grond

Iedere ruiter heeft een oog op de grond nodig, zorg dus dat je een trainer vindt, die voldoende ervaring heeft om je te kunnen helpen en om kritisch naar je te kunnen kijken.

Tot slot

Een van de laatste regels, maar daarom zeker niet onbelangrijk, is dat je moet zorgen dat je je paard goed houdt. Hij moet voldoende van het juiste voer en vers water tot zijn beschikking hebben, voldoende buiten komen, door een goede hoefsmid regelmatig bekapt en/of beslagen worden, passend harnachement hebben en met regelmaat gewerkt worden. Daarmee bereik je in combinatie met zorgen dat je goed rijdt, het meeste met je paard.

Dankbaar

Neem tot slot niets voor normaal aan. Wees je paard oprecht dankbaar voor wat hij allemaal voor je doet. Hij is groter, sterker en sneller, maar hij laat zich toch maar wel alles welgevallen en doet daarbij ook nog eens zijn best om alles te doen wat er van hem gevraagd wordt. Daar mag je hem best voor bedanken.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook