Een paar dingen om te onthouden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar dingen om te onthouden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter een of meerdere paarden hebt, dan heeft dat vaak een groot effect op je leven. Men zegt niet voor niets vaak dat paarden houden geen hobby is maar een manier van leven. Het kost vaak veel tijd en geld en voor je omgeving is het soms ook wel eens lastig te begrijpen, waardoor je je gedwongen kunt voelen om steeds opnieuw dingen uit te leggen.

Baalmomentjes

Iedereen heeft wel eens een baalmomentje, maar als je je hele ziel en zaligheid in je paard stopt, dan kan het wel eens frustrerend zijn, zeker als je omgeving je niet begrijpt. Daarom zette Horse and Rider een paar dingetjes op een rijtje. Wanneer je die in je achterhoofd houdt, dan helpt dat om ook op mindere momenten te genieten van je leven met je paard.

Goede en slechte ritten

Er zullen altijd goede ritten zijn en minder goede of af en toe zelfs slechte ritten. Slecht betekent niet dat je er af hoeft te vallen, alhoewel dat natuurlijk wel kan, maar het kan ook zijn dat je niet voor elkaar krijgt wat normaal wel lukt, waardoor je geen fijn gevoel hebt met rijden. Onthoud dat dat iedere ruiter wel eens overkomt en zoek naar een oplossing door bijvoorbeeld iets makkelijkers te vragen. Dan krijgen jij en je paard allebei toch weer een fijner gevoel en de volgende keer kun je dan weer verder gaan met wat je had willen doen. Een paard kan spierpijn hebben of jij bent zelf niet in je goede doen, als je het rijkunstig oplost, eventueel door een stapje terug te doen, komt het ook gewoon weer goed.

Je kunt van iedereen leren

In de paardenwereld kun je tegenwoordig op veel manieren je kennis vergroten en er zijn altijd ruiters, die meer kunnen dan jijzelf of meer ervaring hebben. Gebruik dat. Je hoeft daarvoor niet altijd naar een clinic te gaan, je kunt ook op het losrijterrein naar andere ruiters kijken en zien hoe zij hun paarden loswerken en eventuele problemen oplossen. Of je kijkt naar lessen van andere ruiters, ook daarvan kun je veel leren. Zelfs als je een keer iemand dingen ziet doen waar je je helemaal niet in kunt vinden, dan valt er nog wat te leren dan weet je in ieder geval hoe je niet wilt rijden.

Voorrecht

Hoewel misschien meer mensen paarden hebben dan vroeger, is het nog steeds niet iets dat voor iedereen is weggelegd. Een paard hebben is een voorrecht, ook al moet je er heel hard voor werken. Onthoud maar als je een keer op een koude winderige dag bezig bent met zijn verzorging en je hebt eigenlijk helemaal geen zin meer om ook nog eens te gaan rijden, dat er een heel aantal mensen zijn die je benijden omdat je een paard hebt. Je leidt een leven met je paard waar sommige andere mensen alleen maar van kunnen dromen.

Paarden maken de dag beter

Het maakt niet uit of je blij bent of juist verdrietig, als je bij je paard bent dan wordt je dag beter. Even een hinnik als hij je ziet, het geluid dat hij maakt als hij tevreden aan zijn hooi staat te knabbelen, de rust die het geeft om hem lekker te borstelen en te kroelen, al deze dingen helpen mee aan het krijgen van een fijner gevoel.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook