Drie tips om fijn te stretchen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie tips om fijn te stretchen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een goede warming up en en goede cooling down zijn heel belangrijk in de training en als je zorgt dat je je paard goed kunt laten stretchen, dan heeft dat veel voordelen. Goed stretchen helpt blessures voorkomen, maar helpt ook om je paard soepeler te maken en zijn spieren zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Meerdere wegen

Er is niet één manier waarop je goed kunt stretchen met je paard, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Reden voor Your Horse om een paar tips te verzamelen om fijn te kunnen stretchen met je paard.

Lichtrijden

Young Rider Alex Harrison is aan het woord. “In het stretchen wil je dat je paard over zijn rug gaat en deze opbolt, daarom ga ik voor het stretchen het liefst lichtrijden in draf en op de volte. Dan laat ik mijn paard de halve volte achter mijn hand aan stretchen en pak ik hem dan weer een halve volte op”, aldus Harrison.

Galop

Gaat dat op twee handen goed en kun je je paard in draf moeiteloos in en uit elkaar schuiven op de grote volte, vraag dan hetzelfde in galop. Ga eventueel een beetje in verlichte zit in het begin en zorg dat je het tempo gelijk houdt of je paard zich nu achter je hand aan lang maakt over zijn bovenlijn of dat je hem net weer oppakt. Wat volgens Harrison in ieder geval belangrijk is, is dat je het stretchen afwisselt met het weer oppakken.

Overgangen

Lukt dat in en uit elkaar schuiven in galop ook, probeer dan op die volte een aantal overgangen te gaan rijden terwijl je je paard laat stretchen. Lukt het goed om te vertrekken naar voren en terug te komen terwijl je paard in balans je hand blijft volgen en daarbij actief door blijven lopen van achter naar voren, dan is hij lekker losgewerkt om hem wat meer op te pakken en wat meer aan het werk te gaan. Of natuurlijk om hem lekker weg te zetten na het werk als je het stretchen als afsluiting gebruikt.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.