Doorzitten is geen zittenblijven • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Doorzitten is geen zittenblijven

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Lichtrijden in draf is in de beweging van het paard opstaan en weer gaan zitten, waarbij het paard het moment van opstaan zou moeten bepalen en de ruiter zijn paard moet volgen. Doorzitten is is evengoed je paard volgen in zijn beweging, maar alleen je dan niet meer uit het zadel laten veren om de pas, maar ‘gewoon’ in het zadel blijven zitten.

Niet zo makkelijk

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het lang niet altijd. Om fijn te kunnen doorzitten moet je inderdaad wel blijven zitten, maar om je paard te kunnen volgen moet je een alsnog een hoop kunnen.

In de maat

Om te beginnen moet je als ruiter zo ontspannen kunnen zitten dat je je paard kunt volgen in de maat van zijn beweging. Hij brengt beurtelings een van zijn achterbenen naar voren en dat zorgt voor een beweging in zijn rug. Om die beweging te kunnen volgen moet je los zijn in je bekken en je benen, maar voldoende sterk om in een goed houding te kunnen blijven zitten.

Ontspannen

Aan de andere kant moet je paard zich ook loslaten in zijn zodat je zijn beweging kunt voelen. Als je paard gespannen is dan neemt hij je niet mee en dan wordt het best lastig om goed te kunnen blijven zitten.

Loswerken

Voordat je het doorzitten gaat oefenen is het dus belangrijk dat je paard los is en dat je als ruiter ontspannen kunt zitten. Dan kun je het doorzitten oefenen door bijvoorbeeld te beginnen met vier passen lichtrijden af te wisselen met vier passen doorzitten. Als je dan ook nog echt de passen telt hardop, dan kom je zelf makkelijker in het ritme en met de korte stukjes kun je vaak precies genoeg ontspanning bewaren in het begin. Hoe beter dat gaat hoe verder je het kunt uitbouwen.

Wiebelen

In de tact van de beweging kun je zachtjes mee wiebelen van je ene naar je andere zitbeentje en zo de beweging van je paard volgen. Hoe meer je bij je paard kunt blijven zitten, hoe meer hij je mee kan nemen en hoe makkelijker het gaat.

Stapje voor stapje

Het doorzitten is dus iets heel anders dan gewoon maar blijven zitten, omdat je om echt mooi bij je paard te kunnen blijven echt wel iets moet doen, maar je begint er wel mee door je gewoon niet meer uit het zadel te laten veren. Doe het stapje voor stapje en probeer het niet te forceren. Doorzitten heeft niets met kracht te maken, maar juist met flexibiliteit en ontspanning, de enige kracht die erbij komt kijken is de kracht die je nodig hebt om in balans rechtop te kunnen blijven zitten.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook