Dominique van Dreumel: ‘EK Hongarije was meest bijzondere ooit’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dominique van Dreumel: ‘EK Hongarije was meest bijzondere ooit’

Foto: Lily Forado

Paardenfotografe Dominique van Dreumel van Equigeniek is al een aantal jaar de vaste fotografe bij alle Europese Kampioenschappen voor de jeugd en was ook dit jaar in Hongarije van de partij. Hoewel ze eerst wel even haar bedenkingen had vanwege alles rondom corona, is ze achteraf ontzettend blij dat ze haar twijfels opzij heeft gezet. “Het was heel bijzonder dit jaar, omdat alles natuurlijk heel anders ging dan normaal, maar voor mijn gevoel heeft het de teamspirit alleen maar nog sterker gemaakt”, aldus Dominique. “Volgens mij was dit het meest bijzondere EK ooit.”

Drie weken topsport

Dat het EK over drie weken was verspreid betekende niet alleen dat er drie weken topsport was voor de deelnemers, voor Dominique was het ook drie weken aanpoten om van iedereen foto’s te maken en ze ’s avonds allemaal op een computer te krijgen. “We hadden geen perscentrum, maar ik mocht elke dag wel bij een van de ruiters in de vrachtwagen zitten om de foto’s voor zover mogelijk al te verwerken en uit te zoeken”, aldus Dominique. “Het was heel gaaf om te merken hoe iedereen mee dacht en hoe iedereen ook naar elkaar toe trok. Het is altijd een feestje om mee te gaan, maar het leek dit jaar echt nog leuker dan normaal.”


Openingsceremonie EK pony’s. Foto: Imke Schellekens-Bartels

Appjes: ‘Do je gaat wel mee toch?’

Gelijk toen bekend werd dat het EK doorging werd de fotografe door de deelnemers gevraagd of zij er ook weer gewoon bij zou zijn. “De eerste keer, een jaar of zeven geleden, ben ik gevraagd om mee te gaan en de keer erna ook nog, maar sindsdien ben ik eigenlijk altijd automatisch mee gegaan. Ik maak natuurlijk foto’s van de Nederlanders, maar ik word ook vaak door buitenlandse ruiters en amazone gevraagd of ik wil fotograferen, dus altijd genoeg te doen”, legt Dominique uit. “Omdat het in eerste instantie natuurlijk niet door zou gaan en vanwege de situatie met corona was het dit keer voor mij niet automatisch zo dat ik mee zou gaan, maar ik kreeg gelijk toen het nieuws naar buiten kwam appjes van ‘Do je gaat wel mee toch?’ en dat heeft zeker meegespeeld bij mijn beslissing.”

Verhaal vastleggen

Het zijn voor Dominique niet alleen de foto’s tijdens de proeven waar ze met haar camera voor klaar zit, maar het gaat er op zo’n EK voor haar vooral om dat ze het verhaal vast kan leggen. “De sfeer bij de opening, het losrijden en de spanning die je ziet als er gereden is en je wacht op de uitslagen, dat zijn hele speciale momenten en die wil ik altijd heel graag in beeld vastleggen”, aldus de fotografe. “Ik probeer altijd de emotie te vangen, want dat zijn naar mijn idee de allermooiste foto’s.”

Foto: Anett Somogyvari


Passie

De derde week werd het iets rustiger voor Dominique en toen heeft ze ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog een keertje naar Boedapest te gaan, maar verder was ze vrijwel de hele tijd op het wedstrijdterrein te vinden. “Het fotograferen – en zeker op het EK – is eigenlijk meer mijn passie dan dat het mijn werk is”, vertelt de fotografe, die de eerste twee weken soms wel 7000 foto’s per dag maakte. “Omdat het nu drie weken duurde en er de laatste week maar één team was kon ik een keertje even naar Boedapest en dat was ook leuk om een keer te doen, maar als ik het hele EK tussen de ruiters ben, voel ik me ook heerlijk hoor.”

Kippenvel

Er waren natuurlijk een hoop hoogtepunten te vieren voor de Nederlanders dit EK, maar ook een paar hele verdrietige pechmomenten. “Ik sta vaak met kippenvel achter mijn camera en ik heb ook wel eens tranen in mijn ogen als een van de ruiters heel erg goed rijdt of bijvoorbeeld bij een prijsuitreiking”, aldus Dominique. “Maar als er iets misgaat dan leef ik ook heel erg mee. Zoals nu met Thalia (Rockx, red) en Mercedes (Verweij, red), die allebei enorme pech hadden omdat ze werden uitgesloten door de bloedregel terwijl ze daar echt niets aan konden doen. Dat was zo ontzettend jammer, toen stond ik ook echt mega mee te balen hoor.”

Kort weekje vrij

Na de kür voor de pony’s vertrok Dominique zondags samen met Febe van Zwambagt, die ook nog in Hongarije was gebleven die laatste week, naar huis en via een kleine omweg door Slowakije konden de twee urenlange files aan de grens vermijden. “De regels vanwege de corona zouden 1 september veranderen en om te zorgen dat we op tijd weg zouden zijn hadden we de auto al kant en klaar staan”, blikt Dominique, die al jarenlang vriendinnen is met Febe, terug. “Maandagnacht kwamen we thuis en toen heb ik even een kort weekje vrij ingepland om bij te komen voordat het gewone leven weer ging beginnen. Het was best even wennen om weer terug te zijn in Nederland, maar ik had de sfeer en alles van het EK dit jaar voor geen goud willen missen.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Dominique van Dreumel: ‘EK Hongarije was meest bijzondere ooit’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook