Doelen stellen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Doelen stellen

Foto: Arnd Bronkhorst
Foto: Arnd Bronkhorst

In het vorige artikel spraken we over mentale weerbaarheid. Volgens Dr. Inga Wolframm is dat de basis om vanuit te kunnen gaan werken. Als je je bewust bent van de 3 P’s (Permanent, Perspectief en Persoonlijk) kun je verder gaan met het stellen van doelen. Om de juiste doelen voor jezelf te kunnen stellen, is het goed om de volgende stappen te doorlopen:

1. Toewijding

Je toewijding bepaalt als eerste je doel. Om iets te bereiken, moet jezelf afvragen hoe graag je iets wilt. Ben je bereid er dingen voor op te geven, geloof je ook echt dat dit jouw toekomst is en – heel belangrijk – is dit iets wat JIJ wilt? De weg naar je doel kan lang zijn; je moet jezelf dus echt heel goed afvragen of je het leuk genoeg vindt om er tijd en energie aan te besteden.

2. Helder

Je wilt een ‘nette’ proef rijden of je paard moet ‘lekker’ lopen. Vaak worden doelen ‘vaag’ verwoord, want wat versta je onder net, lekker of fijn? Maak je doel concreet: ‘Ik wil op de letters rijden’ of ‘Ik wil dat mijn paard in een constante aanleuning de proef loopt’. Vraag jezelf vervolgens af wat jij moet doen om dit doel te kunnen bewerkstelligen.

3. Uitdagend

Maak het jezelf niet te makkelijk. Op het moment dat je namelijk denkt ‘dit kan ik wel’, verslapt je aandacht. Positieve gedachten kunnen je dus ook afleiden van je doel. Balanceer daarom steeds op het randje van uitdaging: trigger jezelf door ook de onderdelen waarvan je weet dat je ze voldoende beheerst uitdagender te maken door ze net wat scherper te rijden of bijvoorbeeld om nog meer power in de uitgestrekte draf te laten zien. Verleg je grenzen!

4. Complexiteit

Beperk jezelf tot één of twee doelen waarop je bewust je aandacht richt tijdens het rijden. Een langere lijst zorgt ervoor dat je ‘te veel in je hoofd zit’ en dat maakt het onnodig complex voor jezelf.

5. Terugkoppeling

Te vaak zien we dat scoreformulieren na afloop van een wedstrijd worden achtergelaten. Meestal zijn dat de formulieren met een lage score. Gemiste kans! De mensen die dit doen, steken hun kop in het zand en missen een waardevolle terugkoppeling. Het is een uitgelezen kans om te reflecteren op je gestelde doelen. Waren ze helder genoeg, heb ik ze misschien te uitdagend gesteld, of zat er inderdaad wat meer in die overgang waar ik nu ‘maar’ een zes voor heb gekregen? Stel op basis van de bevindingen nieuwe doelen in je training. 

Bron: Dressuur
Tekst: Yvette Marchant

Lees ook