Debbie McDonald: 'Laat ieder paard leren in zijn tempo' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Debbie McDonald: ‘Laat ieder paard leren in zijn tempo’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De Amerikaanse Grand Prix-amazone en trainster Debbie McDonald heeft in haar leven al heel wat topcombinaties begeleid en heeft zo een hoop ervaring opgebouwd met wat belangrijk is voor de training van dressuurpaard.

Horsemagazine sprak met McDonald toen zij afgelopen jaar in Aken was en zette een paar tips van de topamazone op een rijtje.

Kort maar krachtig

  • Laat ieder paard op zijn eigen tempo leren.
  • Ontwikkel gevoeligheid op de hulpen, probeer altijd met zo klein mogelijke hulpen te rijden.
  • Houd de training simpel genoeg zodat je paard altijd weet wat je wil.
  • Er is geen vervanging voor goede zit en onafhankelijke hulpen.

Expressie

Wanneer je een paard correct opleidt en traint en goed oplet dat de kwaliteit van de gangen bewaard blijft, dan komt de expressie in de beweging vanzelf. Paarden, die in balans kunnen gaan en zichzelf kunnen dragen kunnen ook expressief bewegen. Wanneer je dit als ruiter probeert te forceren, dan krijg je nooit hetzelfde voor elkaar als wanneer je de tijd hebt genomen tot je paard het aankon. Wanneer je merkt dat een nieuwe oefening ten koste gaat van de beweging van je paard, doe dan eerst even een stapje terug en werk aan zijn balans en kracht tot hij er wel aan toe is.

Buiten de ring

Naast de training in de ring is McDonald er ook een groot voorstander van om paarden mee naar buiten te nemen. “We maken thuis altijd alles zo stil en rustig om de ring, maar een paard moet ook buiten komen, in het rumoer van alledag en andere dingen zien dan alleen witte hekjes, dat is goed voor ze”, aldus de trainster. “Anders werk je altijd in de vertrouwde rustige rijbaan en dan komt je paard als het allemaal goed gaat een keer in een ring met tribunes en dan krijgt hij de schrik van zijn leven.”

Band

Tot slot vertelt McDonald dat ze met haar paarden niet alleen maar traint en werkt, maar dat ze als ze even tijd heeft ook graag een beetje meer doet. “Ik vind het fijn als ik op stal ben om mijn paarden een beetje te kroelen, maar ik pak ze bijvoorbeeld ook uit de box voor een poetsbeurt of een wandeling”, vertelt McDonald. “Een band opbouwen met je paard doe je niet alleen maar door hem te rijden. Natuurlijk gaan ze voor je aan het werk en doen ze hun best, maar als je paard je maatje is, dan doet hij vaak net nog iets extra’s voor je als je het hem vraagt.”

Bron: Horsemagazin

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook