De time out voor de ruiter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De time out voor de ruiter

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je serieus bezig bent met de training van je paard, dan stop je vaak al je tijd en energie in het verbeteren van je paard en van jezelf. Je bent heel geconcentreerd daarmee bezig en als je het gevoel hebt dat je stilstaat neemt nog meer lessen, laat je spullen checken door een zadelmaker, past het voer aan en laat nog een keertje extra een fysio komen voor je paard.

Door en door

Vol enthousiasme gaan ruiters vaak maar door en doen ze hun uiterste best, maar daarbij vergeten ze soms wel eens om af en toe een time out te nemen en dan vooral een mentale time out. Zeker als het af en toe even wat minder lijkt te gaan, kun je zo’n time out echt even gebruiken. Dat vertelde psycholoog Hannah Butler-Coyne op Horse and Rider en gaf daarbij gelijk een tip.

Ontspannen

Sta jezelf toe om af en toe even een break te nemen, even op de resetknop te drukken. Het klinkt wel logisch dat je af en toe even tijd voor jezelf neemt, maar in de praktijk moet dat idee vaak plek maken voor alle dagelijkse dingen en kun je het rijden ook niet echt loslaten. Om jezelf te helpen om een korte break te nemen, kun je iets kiezen dat je leuk vindt en waarbij je kunt ontspannen, zoals een bad nemen of een film kijken, het hoeft echt geen dure luxe vakantie te zijn.

Nieuwe energie

Na zo’n korte break voor jezelf kom je er vaak makkelijker achter wat je wilt, wat je kunt, wat je nog moet leren en wat je daarvoor zou kunnen doen. Je kunt dan makkelijker doelen stellen en een plan maken, waarbij je ook inplant om tussentijds te evalueren.

Met die nieuwe energie kun je voor jezelf bijvoorbeeld bedenken waarom je zo graag wilt verbeteren en hoe dat het beste gaat. Wil je als ruiter een bepaald niveau bereiken? Of doe je het vooral voor je plezier? Gaat het je om het erbij horen? Of ben je vooral bezig om je paard te verbeteren?

Wanneer je voor jezelf weet waarvoor je zo hard aan het werk bent en je maakt een plan van aanpak, waarbij je de juiste mensen inschakelt, dan is het vaak veel makkelijker om jezelf op en top gemotiveerd te houden, ook als het een tijdje iets minder gaat.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook