De Stelling: 'De FEI zou de trens internationaal toe moeten staan' • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In Nederland is het toegestaan om in de nationale Grand Prix met een trens te starten, internationaal mag dat alleen met stang en trens of een ophaaltrens. Steeds weer laait de discussie op of de FEI een gewone trens ook niet zou moeten toestaan voor de internationale Lichte Tour en Grand Prix. Natascha van Eijk – Bitfitter, osteopaat en oprichtster van de opleiding International College for Professional Bitfit Consultants – en Tineke Bartels – toptrainer, internationaal dressuuramazone en voormalig bondscoach van de dressuurjeugd – geven hun mening.

‘De FEI zou de trens internationaal toe moeten staan’

Natascha van Eijk:

“Ik ben het zeker eens met de stelling. Ik vind dat je het bit moet gebruiken waar je paard het beste op loopt. Soms kan dat een stang en trens zijn, maar mijn ervaring is dat de meeste paarden juist meer baat hebben bij een enkele trens. Het doel op een wedstrijd is om te laten zien dat je paard de gevraagde oefeningen op harmonieuze wijze kan tonen. Als een stang en trens het paard hierin belemmert, dan moet je op een trens kunnen rijden. Wat ik heel vaak zie, is dat de lagen beschadigd zijn door het gebruik van de stang. De oorzaken hiervoor zijn divers. Denk aan ruiterfouten, zoals ruiters die inwerken met de stang alsof het een trens is, of slecht passende stangen. Je ziet dat bij ongemak door de inwerking van de stang het paard de tong sneller optrekt, waardoor de stang direct op de lagen komt te liggen. Er zijn ook paarden die de tong al optrekken als er een stang in de mond wordt gehangen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door gebrek aan ruimte in de mond of door het gewicht van de stang. Het kan echter ook komen door een bepaalde manier van bewegen van het paard waarbij het tongbeen de tong optrekt. Bij dit soort paarden zou met een stang rijden alleen maar pesten zijn. Wanneer een paard beter loopt op trens dan op stang en trens, dan raad ik dus zeker aan om op trens te blijven rijden.”

Tineke Bartels:

“Nee, want de nuance ontbreekt. Het zou paardvriendelijker zijn om met een trens te rijden? Dat is absoluut niet waar. Verkeerd gebruik van de stang kan de lagen beschadigen, maar met een trens in de mondhoeken trekken maakt deze mondhoeken stuk. Het allerbelangrijkste is dat we de tijd nemen voor de opleiding van het paard en dat we deze op een juiste en correcte manier moeten africhten. Bij een goed afgericht paard kun je juist met de stang de puntjes op de i te zetten en de hulpen en de communicatie verfijnen. De trend die er nu is om dikke ‘paardvriendelijke’ rubber onderleggers te gebruiken onder de kinketting schiet zijn doel ook compleet voorbij. Ruiters gaan hierdoor net zo hard aan de stang trekken als aan de trens. De stang ligt vaak overdwars in de mond in plaats van in een hoek van 45 graden. Op deze manier raakt de ketting de kingroeve niet op de juiste manier en kan de ketting zijn werk dus niet goed doen. Als de stang en trens wordt gebruikt zoals het moet is dit zeker paardvriendelijk, maar daarvoor moet je heel goed kunnen paardrijden en er dag en nacht mee bezig zijn. Dat ontbreekt er nogal eens aan. Hoe beter je je vak kent, hoe beter je je paard kent. Ik ben absoluut niet tegen veranderingen, maar wij zijn de experts en ik vind dat we niet moeten zwichten voor de buitenwereld. Natuurlijk moet je ook op hoger niveau paardvriendelijk bezig zijn, maar doe dat door je gevoel te ontwikkelen en de tijd voor je paard te nemen.”

Bron: Dressuur

Deze Stelling stond in Dressuur 3-2017. Bestel losse uitgaven hier, of word hier abonnee.

Tekst: Denise Dekens

 

1 reactie op “De Stelling: ‘De FEI zou de trens internationaal toe moeten staan’

  1. eddy crul schreef:

    Inderdaad,zeker weten. Meer nog , de stang en ketting zou moeten verboden worden. Trouwens als je het reglement goed leest zou dit maar een logische beslissing zijn. Ondanks wat mensen, die zichzelf experts noemen, er ook van zeggen. Als ik zie wat deze oudere generatie van goed paard- en dressuurrijden gemaakt heeft, kan ik ze moeilijk experts noemen. Het zal en moet veranderen Al begrijpt blijkbaar die generatie het nog niet. vr gr EC

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.