De Stelling: ‘Om te mogen promoveren, moet je ook minimaal twee keer 65% scoren’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Om te mogen promoveren, moet je ook minimaal twee keer 65% scoren’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zodra je tien winstpunten in een klasse hebt behaald, mag je promoveren. In de praktijk is het dus zo dat je met net 60%-proefjes de winstpunten bij elkaar kunt ‘sprokkelen’ en toch steeds kunt promoveren. Deze combinaties komen zo aan in het Z of zelfs op een hoger niveau. Zou het voor het niveau van de sport niet beter zijn als een combinatie naast de tien winstpunten ook nog twee keer 65% scoort om te mogen promoveren? Amazone Jennifer Sekrève en subtopjurylid Jacques van der Harst geven graag hun mening.

Jennifer Sekrève

“Vanaf het Z2 zou dit heel goed zijn. Om ruiters nog meer te motiveren om zelf nog beter te worden. In de basis zou ik het verder zo laten. Ik denk dat de ruiters met misschien minder getalenteerde paarden anders eerder zullen stoppen met wedstrijden rijden. Voor ruiters in de basis is het vaak een droom om een keer Z te rijden, maar misschien is die 65% wel helemaal niet haalbaar voor hen, omdat hun paard net wat gewoner beweegt of minder souplesse heeft. Dat kan demotiverend werken. Gun ook die mensen het plezier aan de sport. Met selecties en kampioenschappen doet die groep ruiters vaak niet eens mee.
Vanaf het Z2 vind ik het een ander verhaal. Dan gaan we al richting de subtop. De wissels komen erbij en in het ZZ-Licht de halve pirouettes. Dat moet goed voor elkaar zijn. ZZ-Licht is al dichtbij de subtop en als je daar alleen maar net 60% rijdt, hoor je niet thuis in het ZZ-Zwaar. Met die 65%-regel motiveer je ruiters, vanaf het Z2, waarschijnlijk om net dat stukje verder te verbeteren en dat ze zich iets bewuster worden van waar ze mee bezig zijn en waarom iets wel of niet lukt. Aan deze ruiters mogen gewoon meer eisen worden gesteld. Als je je paard netjes voor elkaar hebt en je beheerst de oefeningen, dan moet die 65% ook haalbaar zijn.”

Jacques van der Harst

“Ik ben het niet eens met de stelling. Ik vind absoluut dat het niveau van de sport omhoog moet, maar dat gaat met deze regel niet lukken. Nu is het vaak zo dat ruiters voor twee of drie wedstrijden inschrijven. Ze wachten de startlijst af om te zien wie de juryleden zijn en dan gaan ze naar de wedstrijd waar die zogenaamde ‘positieve’ jury zit. Sinterklaas juryleden noem ik dat. Als je de regel van 65% invoert, gaan die juryleden hun grenzen ook weer verleggen en is het niveau nog steeds niet omhoog. We moeten juist af van dat hele te positieve jureren. We moeten beoordelen wat we zien en we moeten de mensen duidelijk maken wat beter moet. Er zijn nu genoeg ruiters die een paar weken achter elkaar op een klein wedstrijdje starten en dan inderdaad direct promoveren. Als ik ze dan in het ZZ-Zwaar in de ring krijg, hebben ze vaak geen idee waar ze mee bezig zijn en dan zijn ze toch al door het Z2 en ZZ-Licht gekomen. Ik denk dat de oplossing zit in het organiseren van minder wedstrijden. Het aantal wedstrijden is nu zo groot dat er overal minirubriekjes ontstaan. Er is totaal geen competitie en vergelijkingsmateriaal. Bij de selecties ligt de lat wel heel hoog, maar daar gaan de ‘mindere’ ruiters dan niet naartoe, omdat ze het niveau te hoog vinden. Je moet de ruiters een spiegel voorhouden en dat lukt alleen als ze tegen betere ruiters rijden in grotere rubrieken. De ruiters tillen zich dan aan elkaar op, waardoor het niveau omhoog gaat.”

Deze Stelling stond in Dressuur 1-2020. Wil je de hele uitgave lezen? Bestel een losse uitgave hier.

Bron: Dressuur
Tekst: Denise Dekens

Eén reactie op “De Stelling: ‘Om te mogen promoveren, moet je ook minimaal twee keer 65% scoren’

  • Maaike

    Beide meningen zijn mijn inziens te positief. Helaas is de harde waarheid dat je met een ‘gewoon’ paard niet in de buurt van de 65% komt. Vraag 10 juryleden om de motivatie waarom er nauwelijks hoger als een zes gegeven wordt en je krijgt bijna evenzoveel verschillende antwoorden en meestal komt het er gewoon op neer dat het paard geen meter van de grond af beweegt. Een nette foutloze niet spectaculaire proef is nog maar afwachten of je de 60% haalt.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook