De Stelling: 'In het Z moeten ruiters een verruiming kunnen uitzitten’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘In het Z moeten ruiters een verruiming kunnen uitzitten’

Foto: www.arnd.nl

Per 1 april is het toegestaan om tot en met het ZZ-Licht in de drafverruimingen licht te rijden, maar zou je als Z-ruiter niet al lang in staat moeten zijn een verruiming uit te kunnen zitten? Woordvoerster van het KNHS Dressuurforum Thea Mandemaker en Olympisch amazone en bekend dressuurtrainster Coby van Baalen geven hun mening.

Coby van Baalen

“Ik ben totaal niet tegen deze nieuwe regel. Wanneer als je stelt dat een Z-ruiter in staat moet zijn om een verruiming uit te kunnen zitten dan zeg ik volmondig ‘ja’, maar die verantwoording ligt geheel bij de ruiter zelf. Voor sommige paarden is het zelfs beter om licht te rijden. Door licht te rijden in de verruimingen ontlast je de rug van het paard, waardoor hij makkelijker kan verruimen. Een meer gedragen paard zal ook met een doorzittende ruiter een mooie uitgestrekte draf kunnen lopen. Dat heeft alles met balans en africhting te maken. Toch is dit voor ieder paard verschillend. Voor ruiters die moeite hebben met hun zit kan dit reglement tijdelijk helpen, maar de verantwoording om een goede ruiter te zijn, ligt natuurlijk bij jezelf. Uiteindelijk heeft dat niks te maken met de proef die je rijdt. Een ruiter waarbij de zit niet goed is, komt zichzelf altijd tegen. Deze reglementswijziging heeft naar mijn mening geen invloed op het rijniveau van de ruiters. Het heeft te maken met je eigen instelling, passie en inzet om niet alleen het beste uit je paard, maar ook uit jezelf te halen. Een goede ruiter hoort zijn leven lang aan een goede zit te werken. Uiteindelijk rijd je een dressuurproef om te controleren of je op een goede manier aan het trainen bent, maar het trainen thuis moet de hoofdzaak zijn en niet de proef zelf.”

Thea Mandemaker

“De KNHS heeft het welzijn van paarden en het leuker en laagdrempelig maken van de sport hoog in haar vaandel staan. In het kader van deze uitgangspunten heeft het dressuurforum besloten dat lichtrijden in de midden- en uitgestrekte gangen en het halsstrekken voor alle proeven in de breedtesport wordt toegestaan. De meeste KNHS-leden zijn dressuurruiters met één of twee startpassen. Dat zijn veelal amateurs waarvoor het rijden van wedstrijden een niet-professionele sportbeleving is. Om deze groep leden optimaal plezier te laten beleven aan hun sport, past het om lichtrijden in de midden- en uitgestrekte gangen toe te staan. Veel ruiters kunnen prima doorzitten in de verruimingen, maar niet iedereen is gezegend met een goede zit en sommige paarden zitten nu eenmaal makkelijker dan anderen. Ook kan (wedstrijd)spanning zorgen voor stress, waardoor de draf moeilijker uit te zitten is. Met name in de verruimingen komt dit aan het licht. Het is niet in het voordeel van het (jonge) paard om dan toch te willen doorzitten. Dit is voor het paard oncomfortabel en dat kan zich uiten in een weggedrukte rug vanwege ongemak of pijn. Dat is natuurlijk niet wat we willen. In de breedtesport willen veel amateurruiters met plezier hun proef rijden zonder olympische aspiraties. De reglementering maakt dat dit mogelijk is zodat deze groep ruiters met plezier hun proeven kan rijden op de breedtesportwedstrijden. In de subtop is lichtrijden niet meer toegestaan, hier wordt een duidelijke scheidslijn getrokken tussen de toegankelijke breedtesport en de professionele subtop.”

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook