De Stelling: 'Er moet een maximaal aantal starts per leeftijdscategorie komen' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Er moet een maximaal aantal starts per leeftijdscategorie komen’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor dressuurpaarden is per leeftijdscategorie bepaald op welk niveau ze ten hoogste mogen lopen, maar zou het niet beter zijn voor het welzijn van het jonge paard om daarnaast een maximum aantal starts per jaar in te stellen? Nu is het voor iedereen vrij hoe vaak je aan de start komt, en zou je in theorie met een vierjarige meerdere keren per week kunnen starten. Is dit niet te belastend voor het jonge dressuurpaard? Grand Prix-dressuuramazone Anouk Noordman en gespecialiseerd paardenarts Jacques Marée geven hun mening.

Anouk Noordman

Anouk Noordman

“Nee, daar ben ik het totaal niet mee eens. Iedereen moet gewoon onbeperkt op kunnen geven. Het is al zo dat het niveau aan de leeftijd van het paard is verbonden, bijvoorbeeld dat je in april van zijn vierde jaar pas L mag starten. Dat vind ik goed, maar een maximum aan starts instellen vind ik zelfs een beetje raar. Ik vind het juist goed voor de jonge paarden om mee te gaan en veel te leren en te zien. Ook kunnen ze dan al mooi leren om tussen andere paarden te lopen en aan vreemd terrein wennen. Zelf doe ik ook graag mee aan de wedstrijden voor jonge dressuurpaarden. Ook met driejarigen, maar dan zoek ik wel een wedstrijd uit die een beetje in de buurt is. Wat mij wel opvalt, is dat er van de jonge paarden – ook de vier- en vijfjarigen – ontzettend veel gevraagd wordt in zo’n wedstrijd. Ze moeten vaak al zo groot en gedragen lopen. Daar doe ik niet aan mee. Natuurlijk zijn er paarden die dat misschien van nature doen, maar ik train mijn jonge paarden daar niet op. Als mijn paarden vier zijn, neem ik ze ook gewoon mee op concours bij de basis. Lekker in het L. Ik zie die wedstrijden echt als trainingsmoment. Basiswedstrijden rijden vind ik heel leuk. Tegen de tijd dat ze ouder zijn en op niveau moeten lopen, hebben ze al super veel geleerd.”

Jacques Marée

Jacques Marée. Foto: Quillemette Kraaikamp

“Nee, daar ben ik het niet mee eens. Ik denk namelijk niet dat het beperken van de starts enig verschil maakt in het welzijn van het paard. Blessures bij dressuurpaarden ontstaan vaak door overbelasting door het herhalen van oefeningen. Helaas zijn er nog veel ruiters die in de praktijk minder goed met de belasting van hun paard omgaan. Dat is natuurlijk niet alleen op concours, maar vooral ook thuis. Concours rijden zelf is dus niet de scherprechter. Het aankunnen van het niveau door de paarden moet bepalend zijn. Ik denk dat hier ook een belangrijke taak voor het jurycorps ligt. Mensen die nu 59% of 179 punten krijgen, proberen het volgende week nog een keer en de week erop weer, om die winstpunt toch te halen. Ik denk dat het beter is dat een jurylid een combinatie naar huis stuurt met een percentage dat heel duidelijk aangeeft dat het gevraagde niveau nog niet is bereikt, met als tip om nog een periode door te trainen tot ze er wel klaar voor zijn. Het selectiesysteem voor het WK voor Jonge Dressuurpaarden is daarin heel goed, vind ik. Daar komen allemaal hele goede paarden in de baan, maar er wordt vooral gekeken of het paard het gevraagde niveau aankan. Komt het WK nog te vroeg dan krijgt hij geen ticket. Ik denk dat we in de gewone sport ook een systeem zouden moeten ontwikkelen waarin juryleden kunnen aangeven bij een combinatie om eerst een tijdje thuis door te trainen.”

Deze Stelling stond in Dressuur 2+3 – 2020. Wil je de hele uitgave lezen? Bestel een losse uitgave hier.

Bron: Dressuur
Tekst: Denise Dekens

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook