De Stelling: 'Een zadel met een diepe zit en kniewrongen belemmert het aanleren van een goede houding en zit' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Een zadel met een diepe zit en kniewrongen belemmert het aanleren van een goede houding en zit’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Belemmeren de ‘moderne’ zadels het aanleren van een goede houding en zit? Dwingen deze zadels met veel kniewrong en een diepe zit je te veel in een houding, of is er genoeg ruimte om een goede houding en zit aan te kunnen leren? Grand Prix-amazone Joyce Lenaerts en houding- en zitspecialist Pieteke de Reus geven graag hun mening.

Joyce Lenaerts

Joyce Lenaerts

“Ik ben het niet met de stelling eens. Wij rijden al heel lang met zadels met een diepe zit en veel kniewrong, ‘moderne’ zadels dus. Daarvoor reed ik met zadels die amper een diepe zit of kniewrong hebben, daarmee is het ‘close contact’ veel minder. Ik merk dat mijn houding, met het moderne dressuurzadel, nu juist beter is dan voorheen. Mijn been ligt nu heel mooi stil en ik hou ervan om dicht bij mijn paard te zitten. Met de andere zadels klemde ik meer met mijn been, omdat er geen wrong aanzat. Verder had ik veel sneller last van mijn rug. Doordat je meer boven je paard zit, in plaats van close contact dicht bij je paard, dwong ik mezelf in een bepaalde houding waardoor ik dus sneller last van mijn rug kreeg. Daar heb ik nu gelukkig geen last van. De wrongen die ik heb, zijn niet heel dik en ze zijn naar voren geplaatst. Daardoor heb ik nog voldoende bewegingsvrijheid. Een goede wrong geeft steun, zonder je in een gedwongen positie te brengen. Je kunt de wrong ook verder naar achteren plaatsen, maar dan heb je minder bewegingsvrijheid. Voor mij is dat niks, ik wil graag zelf mijn been kunnen plaatsen. Met het rijden van jonge paarden is kniewrong ook wel heel fijn. Als er iets gebeurt, schiet je niet zomaar met je been over het zadel. Ik ben blij met mijn zadels en met de houding en zit die ik nu heb.”

Pieteke de Reus

Pieteke de Reus

“Ik ben het gedeeltelijk eens en gedeeltelijk oneens. Er zijn ‘moderne’ zadels met weinig wrong en waarbij je dicht bij je paard zit. Dat is prima. Zelf rijd ik met een nieuwer zadel met heel weinig wrong. Het aanleren van een goede houding en zit is sowieso heel moeilijk en een hele lange weg. Die weg heb ik zelf ook afgelegd. Het is op ieder zadel steeds weer zoeken; moeten de beugels langer of korter, moeten de beugels eraf om goed te leren zitten op dat zadel of moet er een ander zadel komen? Het is ook heel persoonlijk welk zadel bij iemand past. Als je wedstrijden rijdt, moet je op dat moment een zadel hebben waar je lekker mee rijdt. Wil je juist de tijd nemen om je houding en zit te verbeteren, dan ligt de zadelkeuze wellicht weer anders. Het leren zitten is voor de één ook moeilijker dan voor de ander, die misschien al lange, slanke benen van zichzelf heeft en dus makkelijker ruimte kan creëren om op een breed paard te zitten. Het belangrijkste is dat mensen leren gronden, zich zwaar kunnen maken en dan als gegoten op hun paard zitten. Ik ben niet tegen het moderne zadel, maar ik zie liever niet een zadel met een hele dikke wrong. Door de wrong word je te veel in een houding gedrukt die niet van jou is. Er moet altijd ruimte blijven om je been vanuit de heup zo te kunnen draaien dat de knie mooi aangesloten blijft aan het zadel en de tenen naar voren blijven wijzen.”

Deze Stelling stond in Dressuur 4 – 2020. Wil je de hele uitgave lezen? Bestel een losse uitgave hier.

Bron: Dressuur
Tekst: Denise Dekens

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook