De Stelling: ‘Dressuurruiters wisselen te weinig af in hun training’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Dressuurruiters wisselen te weinig af in hun training’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere dag in de dressuurbaan om de oefeningen te perfectioneren… Dat is het beeld dat bestaat van dressuurruiters. Een sprintje trekken in het bos, springen of grondwerk is aan de meesten niet besteed. Klopt dat? En hoe erg is dat dan? Grand prix-amazones Daniëlle Heijkoop en Sanny Mazier-De With, tevens paardenfysiotherapeut, reageren.

Sanny Mazier-De With

Sanny Mazier-de With

“In de loop der jaren merk ik dat dressuurruiters steeds meer overtuigd raken van het belang van variatie. Ze gaan dingen erbij doen, zoals cavalettiwerk of het bos in. Als reden hoor ik vaak dat het paarden mentaal gezond houdt. Als fysiotherapeut weet ik dat afwisseling een must is in de training. En dat kan nog veel vaker en beter worden ingezet. Stel, de linkerpirouette lukt niet helemaal. Dan zou men die vroeger misschien drieduizend keer oefenen, net zolang tot het een keer lukt. Veel slimmer is het om bewust te kijken naar waarom het niet lukt. Heeft het te maken met de beweeglijkheid, de mobiliteit, een gebrek aan kracht of coördinatie? Of speelt het karakter van het paard een rol? Als je bijvoorbeeld tot de conclusie komt dat het linker achterbeen niet krachtig genoeg is, kun je daar gericht aan werken met balkjes op de volte. Zelf ben ik met mijn paard de hei op gegaan toen ik bij het aanleren van de piaffe en passage merkte dat hij meer kracht nodig had. Op de hei is mijn paard een beetje hyper, waardoor hij uit zichzelf veel meer aanbiedt. Hij had het zelf niet door, maar stiekem werd hij daardoor sterker waardoor de oefeningen in de bak hem ook makkelijker afgingen. Zo kun je gebruikmaken van de entourage. Ook afwisseling in de vorm van andere disciplines beoefenen – dressuur rijden met een menpaard, een sprongetje maken met je dressuurpaard − of op andere bodems – bos, hei of strand, maar wel met beleid − kan een zeer goede afwisseling zijn op je dagelijkse rondjes in de bak.
Bij instructeurs ontbreekt het nog weleens aan kennis op dit vlak. Zij zouden hun trainingen kunnen verrijken als zij zich meer zouden verdiepen in de oefeningen en wat er nodig is om deze goed uit te voeren. Dan kunnen ze ruiter en paard veel beter helpen.”

Daniëlle Heijkoop

Daniëlle Heijkoop. Foto: www.arnd.nl

“Ik denk dat mensen die geen verstand van paarden hebben al snel denken dat je de bak uit moet omdat het anders saai is voor de paarden, maar voor mij als professional is ‘het bos in’ zeker geen must. Ik ben er niet op tegen, maar het brengt veel risico met zich mee want je weet niet hoe de ondergrond is en het zorgt, met bijvoorbeeld blaffende honden die je achterna komen, soms alleen maar voor meer spanning. Daarmee zeg ik niet dat afwisseling niet belangrijk is, maar je kunt ook op andere manieren afwisselen. Bijvoorbeeld door af en toe te trainen met cavaletti – die ik dan op de grond leg − en door op verschillende locaties te rijden. Op mijn stal heb ik het geluk dat ik verschillende bakken heb, ook dat zorgt voor variatie en verschillende ondergronden. Juist met een wat schrikkerig paard zorg ik dat ik veel afwissel. Koeien, vliegtuigen en helikopters zorgen hier thuis rond de buitenbak voor genoeg uitdaging.
Het belangrijkste is dat je de trainingen zelf afwisselend maakt. Iedere dag hetzelfde rondje rijden is voor jezelf ook saai, dus daar doe je je paard ook geen plezier mee. Daarom train ik de ene dag vooral de changementen of de appuyementen, de andere dag concentreer ik me op de basis. Een keer wat korter, dan weer wat langer. En ook in de oefeningen zelf moet je creatief blijven, daar hamer ik ook op bij de mensen die ik lesgeef. Wijk een keer vanaf de hoefslag, of heen en weer. Net als met een kantoorbaan geldt ook voor het rijden dat je het leuk moet maken voor jezelf!”

Bron: Dressuur
Tekst: Esther Berendsen

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook