De Stelling: ‘Dressuurruiters moeten zich meer verdiepen in de fokkerij’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Dressuurruiters moeten zich meer verdiepen in de fokkerij’

Foto: www.arnd.nl

Niet veel dressuurruiters houden zich naast het rijden intensief bezig met de fokkerij. Een gemiste kans? Zouden ze zich meer moeten verdiepen in de fokkerij zodat ze er wellicht baat bij hebben in de rijderij? Margot Kostelijk, Grand Prix-amazone, fervent fokster, KWPN-jurylid en instructrice en Grand Prix-amazone en instructrice Dominique Filion reageren.

Margot Kostelijk

Margot Kostelijk

“Ik ben het eens met deze stelling. Ik denk dat het voor alle dressuurruiters belangrijk is wat meer over bloedlijnen en fokkerij te weten om ook op deze manier meer te weten over het paard dat je aankoopt. Ik merk dat mensen nu vaak voor een paard kiezen van een populaire hengst zonder te kijken naar de bloedlijn die er verder achter zit. En dat terwijl de moederlijn zeer veel invloed heeft. Door meer naar de hele afstamming te kijken, kun je ook beter inschatten of een paard goed bij je zou passen. Als ruiter zijnde weet je zelf wat bij je past. Wil je bijvoorbeeld liever een vlug paard of juist een wat flegmatieker paard? Als je je verdiept in de fokkerij, kun je daar heel veel informatie uithalen en kun je ook beter inschatten of een paard goed bij je zou passen. Ik heb zelf vier fokmerries en zorg daarmee voor mijn eigen aanwas in de sport. Ik heb ze alle vier in de sport gereden en bracht ze uit in klassen van Z2 tot en met Grand Prix. Ik weet wat hun sterke en minder sterke punten zijn en dat probeer ik met een hengst te verbeteren in zowel karakter, exterieur als beweging. Tot op heden werkt deze formule goed en fok ik paarden met een goede looplust, een functioneel exterieur, een goed en werkwillig karakter en daar wordt elke ruiter blij van!”

Dominique Filion

Dominique Filion

“Ik denk dat het afhangt van de omstandigheden waarin je als ruiter zit. Ik rijd veel paarden van eigenaren en heb mijn paarden ook in pension staan op een trainingsstal. Als ik dan zou willen fokken, moeten die paarden dus ergens anders naartoe, totdat ze de leeftijd hebben dat ik ermee kan werken. Dan ben je de voordelen van dagelijks ermee bezig zijn zodat je elkaar vanaf het begin af aan goed kent al kwijt. Daar komt dan nog bij dat ik erg lang ben en dus ook een groot paard nodig heb. Dat kun je misschien een beetje inschatten, maar als het tegenvalt hoe groot zo’n veulen uiteindelijk wordt, dan heb je hem drie of vier jaar opgefokt, met alle risico’s, en dan moet hij alsnog weg als hij te klein is. Dan koop ik liever een paard van een jaar of drie of vier die bij me past. Wat betreft de kennis van bloedlijnen ben ik het ook niet helemaal met de stelling eens. Vaak weet ik niet eens wat de afstamming is als ik een paard uit ga proberen, dat maakt me niet echt uit. Ik wil weten of een paard bij mij past en hem niet bij voorbaat al laten staan omdat hij bepaald bloed heeft. Natuurlijk zijn er bepaalde vaders waarvan de nakomelingen bekendstaan om bijvoorbeeld kijkerig zijn, maar het hangt er ook heel veel vanaf hoe je daarmee omgaat. Ik vind het zonde om op zo’n vooroordeel een potentieel goed sportpaard te laten staan. Dat neemt niet weg dat ik het niet een heel romantisch idee zou vinden om zelf uit een merrie waarmee ik goed in de sport heb gereden een veulentje te fokken, als ik er de ruimte voor zou hebben. Wanneer je dan overdag uit je keukenraam kijkt en zo’n veulentje in je wei ziet lopen en waarvan je de hele ontwikkeling kunt volgen, lijkt me ontzettend leuk. Maar dat is meer omdat ik gewoon van paarden houd en niet zozeer omdat ik denk dat ik daarvan voordeel heb in de sport.”

Deze Stelling staat in Dressuur 1-2021. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Bestel dan dit nummer, of neem een abonnement!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook