De Stelling: 'De stemhulp moet worden toegestaan' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘De stemhulp moet worden toegestaan’

Foto: www.arnd.nl

Een stemhulp gebruiken in de dressuurproef is volgens de reglementen niet toegestaan, maar waarom zou je niet een keer je stem mogen gebruiken als dat kan helpen? Bij jonge paarden kan het bijvoorbeeld helpen in het lozen van spanning of kan een keer ‘ho’ zeggen juist fijn zijn bij het verduidelijken van je hulpen. Moeten we de stemhulp toestaan, met name in de lagere klassen? Jonge paardenspecialist en dressuuramazone Gerdine Maree en jurylid Adriaan Hamoen geven hun mening.

De stelling: ‘De stemhulp moet worden toegestaan’

Gerdine Maree

“Natuurlijk is de stemhulp de eerste hulp die jonge paarden vertrouwen geeft. Bij het longeren en het zadelmak maken is het zelfs de grootste hulp. Toch ben ik van mening dat wanneer je je inschrijft voor een jonge paardencompetitie of andere wedstrijd het paard zover in de africhting moet zijn dat het reageert op een beenhulp. Heb je een stemhulp nodig om bijvoorbeeld voorwaarts te gaan, dan is je paard niet aan het been, komt het niet in de juiste balans, is er geen juiste aanleuning en is het paard niet echt nageeflijk. Toch moet ik er wel een beetje een nuance in aanbrengen, want het is echt niet zo dat ik helemaal nooit een stemhulp geef. Als ik met een jong paard van de galop naar de draf wil, dan gebruik ik regelmatig een stemhulp, heel zachtjes, zodat alleen mijn paard het hoort. Net als wanneer een paard het spannend vindt, maar het uitgangspunt moet zijn dat je paard zo is afgericht dat de stemhulp niet nodig is. Het zou namelijk wel erg rommelig worden als iedereen zijn stem zou gaan gebruiken. Daarnaast is er niet echt een goede scheidslijn te bepalen wanneer het wel is toegestaan en wanneer niet. En hoe kan de jury bepalen of het de ruiter is die de stem gebruikt en het niet de hulp van derden is. Nee, ik ben van mening dat je in principe je stem niet nodig hebt.”

Adriaan Hamoen

“Het is inderdaad een officiële regel dat het geven van stemhulpen niet is toegestaan. Zowel in het FEI-reglement als in het KNHS-reglement wordt dit beschreven als een fout. Een stemhulp mag worden bestraft in het waarderingscijfer van de betreffende oefening waar de ruiter de stemhulp geeft, maar ook bij het onderdeel ‘effect van de hulpen’. Toch leert de praktijk dat wij deze regel als official niet altijd consequent toepassen. Zo wordt er vaak een oogje dichtgeknepen wanneer een ruiter zijn paard even geruststelt, vergelijkbaar met een klopje op de schouder. Wellicht dat een jury het geven van de stemhulp dan op het protocol laat noteren, maar er verder geen vervolg aangeeft. Het wordt anders wanneer een ruiter zijn stemhulp duidelijk gebruikt om het paard een oefening te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld herhaaldelijk het woord ‘terug’ zeggen als het paard achterwaarts moet gaan of wanneer het paard alleen piaffeert wanneer de ruiter klikt met zijn tong. Dan wordt het geven van stemhulpen wel bestraft. Ook komt het voor dat een ruiter zijn paard door de proef heen ‘praat’. De ruiter blijft daarbij het paard constant hardop aanmoedigen. Dit verstoort het totaalbeeld, waardoor ook de harmonie in het gedrang komt. Dit is naar mijn idee niet de bedoeling. Daarom is het afschaffen van deze regel niet wenselijk. Een jury moet wel altijd blijven kijken naar het totaalbeeld. Wanneer het paard op een harmonieuze wijze wordt voorgesteld en de ruiter zijn paard een keer met de stem geruststelt, dan zal dit zeker geen gevolgen hebben voor het eindresultaat.”

Bron: Dressuur

Deze Stelling stond in Dressuur 4-2018. Bestel losse uitgaven hier, of word hier abonnee.

Tekst: Tamara Buunk

2 reacties op “De Stelling: ‘De stemhulp moet worden toegestaan’

  • Danielle

    Los van dat het op een groot terrein met veel ringen, misschien een kakafonie van geluiden wordt, zou ik niet weten waarom je stemhulpen niet toe zou moeten staan. Ik zie liever stemhulpen dan zwepen, sporen, rukken, plukken en schoppen. Zou het niet fantastisch zijn als een paard, zonder ruiter op de rug, een hele proef op stem zou kunnen lopen?

  • Charlotte

    Ik zie liever iemand met zijn paard praten dan dames en heren die elke stap die het paard zet de sporen erin zie prikken… vind dat toch wel zo hinderlijk, en vervolgens als reactie van de jury dat het paard zo goed aan het been is… schiet mij maar lek!

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook