De Stelling: 'De kledingvoorschriften voor dressuurruiters zijn niet meer van deze tijd' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘De kledingvoorschriften voor dressuurruiters zijn niet meer van deze tijd’

Foto: www.madebyjessy.com

Witte rijbroek, rijlaarzen, een rijjasje en een cap of (vanaf de lichte tour naar keuze) een hoedje. Al zolang we weten is dat wat we zien in de dressuurring. Er zijn kleine aanpassingen gedaan: een zwart rijjasje is niet meer verplicht en er mag in kleur worden afgeweken. Is dit beeld nog wel van deze tijd, of zijn de kledingvoorschriften voor de dressuurruiters oubollig? Dressuurruiter Geert-Jan Raateland en dressuuramazone en Marlies van Baalen geven hun mening.

Geert-Jan Raateland

“Ik ben het niet eens met de stelling. De dressuursport is een klassieke sport. De kleding en de stijl die we gewend zijn, hoort daarbij. Ik vind dat het trouwens tegenwoordig al aardig is gemoderniseerd nu het kleurvoorschrift is losgelaten. Dat vind ik niet altijd een voordeel, want sommigen gaan daarin nu echt over de top en dan wordt het overdreven en schreeuwerig. Ik vind dat het beeld zo egaal mogelijk moet zijn, zodat de aandacht naar het paard of de pony gaat. Zelf heb ik alles zo basic mogelijk; een donkerblauw setje en een zwart setje. Ik zal ook niet zo snel in zomertenue rijden. Als het veertig graden is misschien wel, maar anders houd ik gewoon mijn jas aan. Wat betreft het hoedje ben ik ook lekker klassiek. Met de slipjas aan rijd ik altijd met een hoedje, met het korte jasje heb ik wel een cap op. Toen een paar jaar geleden de cap werd voorgeschreven, was iedereen in rep en roer. Inmiddels is iedereen daar aan gewend, maar ik vind het hoedje toch nog het mooiste, zeker bij de slipjas. De witte rijbroek hoort ook gewoon, ook al wordt hij sneller vies. Net als witte handschoenen. In België wordt veel met donker gekleurde handschoenen gereden, maar dat vind ik echt niet mooi. Ik ben misschien van de oude stempel, maar ik vind dat de klassieke uitstraling bij onze sport past en hoort.”

Marlies van Baalen

Ik ben het eens met de stelling, maar wel met een kanttekening. Vorig jaar reed ik op het NK als enige in zomertenue. Subtopruiters kiezen hier niet snel voor, omdat ze aan het klassieke beeld willen vasthouden. Dat terwijl de zomers steeds heter worden. De frac, de slipjas, is ook wel heel mooi en staat heel mooi, maar met tropische temperaturen is het enorm warm, ondanks de dunne stoffen die tegenwoordig worden gebruikt. Vandaar dat ik dan zonder rijd als het zo warm is. Liever had ik gezien dat er een alternatief is voor de frac in de huidige vorm. Ik vind het namelijk wel heel erg mooi staan en het dragen ervan maakt het totale beeld vaak ook mooier. In het gewone leven dragen we ook een zomerjas en een winterjas. Het zou dus fijn zijn als er voor ons ook alternatieven zouden zijn. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk, zoals luchtdoorlatende stof, kortere lengte, of met korte mouwen. Zomertenue is prima, maar liever zie ik dus een alternatief. Qua broeken wordt er al wel veel aan de stof gedaan. In de winter zijn er warme fleecebroeken en in de zomer leggingachtige rijbroeken, met zelfs gaatjes erin of met driekwart lengte. Dat scheelt toch allemaal. Als het rijjasje of de frac helemaal zouden verdwijnen, zou ik dat wel erg jammer vinden. Het is toch een traditie en het geheel mag best een klassieke uitstraling hebben.”

Deze Stelling stond in Dressuur 4-2019. Wil je de hele uitgave lezen? Bestel een losse uitgave hier.

Bron: Dressuur
Tekst: Denise Dekens

Eén reactie op “De Stelling: ‘De kledingvoorschriften voor dressuurruiters zijn niet meer van deze tijd’

  • eddy crul

    Reeds geruime tijd is het dressuurgebeuren niet alleen een modeshow aan het worden maar ook een prestige en ego slag . Heb je mij gezien….. Ik rijd met de duurste helm en de mooiste laarzen…..enz. Weet je dit heb ik gekocht in de duurste winkels…enz. Mij niet gelaten ware het niet dat dit onrechtstreeks invloed heeft op het punten. Juryleden zijn ook maar mensen en niet onkreukbaar. (Weinige uitzonderingen bevestigen de regel) Daarom is het noodzakelijk dat de kledij zo klassiek mogelijk en uniform blijft. Ik begrijp de commercie wel ,maar we gaan toch weer geen scheefgroei in de dressuur toelaten om de commercie te plezieren.Daaraan gaat de zuivere dressuur kapot.(stuk) De kledij en de optuiging van de paarden moet in wedstrijden voor iedereen zoveel als mogelijk gelijk zijn. Wie goesting heeft om modeshowtje te spelen kan dit buiten de wedstrijden doen. Misschien nog een tip aan diegenen die toch wat willen veranderen. Snij de slippen van de dressuurjas af ,schaf die af;zodat we kunnen zien wie wel en wie niet kan paardrijden. vr gr EC

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook