De Stelling: Leermeester versus jong paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: Leermeester versus jong paard

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De stelling: ‘Van een leermeester steek je meer op dan van een jong paard’

Op de gemiddelde junioren of young riders wedstrijd bestaat het grootste deel van de paarden uit echte ‘oude rotten in het vak’. Maar wat is nu beter: een leermeester die je alle fijne kneepjes van de dressuur kan laten voelen, of met een jong en onervaren paard beginnen, waarmee je moet leren met vallen en opstaan?

Febe van Zwambagt, die al haar pony’s en paarden zelf opleidde, en Marlies van Baalen, die veel leermeesters onder het zadel kreeg, reageren.

Febe van Zwambagt

“Ik vind het fijn om een jong paard alles aan te kunnen leren en ook af te kunnen leren. Door een paard zelf op te leiden bouw je echt een super goede band op. Ik heb zelf geen ervaring met het rijden van een ouder, ervaren paard, omdat wij ook vanuit financieel oogpunt altijd voor jonge paarden gekozen hebben.

Als je nooit een ervaren paard rijdt is het denk ik wel moeilijker om bijvoorbeeld het juiste gevoel van een oefening te krijgen, maar dan moet je gewoon goed en veel trainen om dat gevoel wél te krijgen.

Van de andere kant word je bij een jong paard ook direct geconfronteerd met je eigen fouten. Als je zelf iets fout doet, corrigeert je paard je niet omdat hij nog niet zo is opgeleid. Bij elke stap moet je er dus echt bij blijven om ervoor te zorgen dat ‘ie bijvoorbeeld een wissel goed springt. Dat het niet zo is dat wanneer jij per ongeluk je been iets naar achter legt, hij ineens de wissel springt. Je ziet dus gelijk: ‘Hé, ik doe iets fout’.

Persoonlijk weet ik dus niet hoe het is om een ervaren paard te rijden, maar een jong paard opleiden is erg leuk én leerzaam, want als je zelf niet duidelijk genoeg bent, snapt je paard het ook niet!”

Marlies van Baalen

“Wanneer je echt junioren en young riders wilt rijden, heb je slechts een paar jaar om in die klassen uit te komen. Als je dan begint met een driejarige, red je dat simpelweg niet. Daardoor is het wat dat betreft verstandiger om voor een ouder, meer ervaren paard te kiezen. Maar ook van een jong paard leer je heel veel. Het is erg leuk om samen op te groeien en elkaar op die manier door en door te leren kennen.

Zelf heb ik in mijn jeugd in alle teams kunnen rijden doordat ik niet met driejarige, maar met meer ervaren paarden begonnen ben. Wel heb ik veel verschillende paarden gereden, waarbij de een net wat meer of minder ervaring had dan de ander. In die jeugdtijd heb ik veel ervaring opgedaan. Later kun je die ervaring weer gebruiken bij het opleiden van een jong paard, waardoor dat paard en jijzelf ook weer sneller leren. Bepaalde valkuilen stap je immers niet meer zo snel in en dat scheelt in de opleiding van je paard ook enorm.

Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een leermeester te kopen, maar misschien heb je wel een instructeur of een vriend of vriendin met een ervaren paard. Als je zo’n paard af en toe mag rijden om ervaring op te doen en het gevoel te krijgen, dan ga je met je jonge paard ook weer vooruit. Zo kun je dan net even het gevoel van een oefening krijgen, zoals een wissel, een appuyement, enzovoort. Dan kun je echt een ‘aha-moment’ krijgen en kun je dat gevoel weer meenemen naar je jonge paard. De combinatie van een jong en een ouder paard is dus het mooist.”

Deze stelling verscheen in Dressuur, nummer 1 – 2015.

2 reacties op “De Stelling: Leermeester versus jong paard

  • Naar het dilemma ‘met een jong onervaren paard leren rijden, ofwel met één die de klappen van de zweep al kent’ volgende bedenking:
    In de Spaanse rijschool pakken ze dit als volgt aan: een ‘onervaren ruiter’ (een relatief begrip uiteraard – daar ligt de lat hoog) leert eerst om goed te zitten gedurende ongeveer een jaar, en krijgt een ervaren paard tot zijn beschikking zodat deze ruiter de klappen van de zweep kan leren. Na één ‘paardegeneratie’ wordt de ruiter verondersteld ‘het te kunnen’ en krijgt hij ook jonge paarden voorgeschoteld.

  • Priscilla Morgenstern

    Bij ons was er geen geld voor een leermeester, alleen voor een groen paard.
    Ik ben er niet slechter van geworden.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook