De Stelling: ‘Er zijn tegenwoordig nog amper betaalbare jonge paarden te vinden’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Er zijn tegenwoordig nog amper betaalbare jonge paarden te vinden’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je op internet kijkt, lijken de prijzen voor jonge dressuurpaarden de pan uit te rijzen. Steeds vaker valt de keuze dan maar op een veulen, omdat daar de prijs nog wel van binnen het budget past. Klopt het beeld dat particulieren hebben over alsmaar stijgende prijzen wel? Zijn er inderdaad tegenwoordig nog maar amper betaalbare jonge paarden te vinden? 

Emmy de Jeu

Emmy de Jeu

“Ik ben het hier niet mee eens. Het ligt er namelijk maar net aan wat je betaalbaar vindt. Wat voor de één betaalbaar is, kan voor de ander onbetaalbaar zijn en andersom. Bij paarden is de prijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van bewegen, het karakter en zijn gezondheid. Is op een of meerdere van die dingen wat aan te merken, bijvoorbeeld een bemerking op het keuringsrapport, dan wordt het desbetreffende paard daar goedkoper van. Het probleem is dat men tegenwoordig het hele internet afstruint en precies weet wat voor paard ze willen hebben. Iedereen wil een Bella Rose of een Glock’s Total US. De paarden moeten compleet goed op de foto zijn, inclusief nek en rug, ze moeten topkwaliteiten hebben, een topkarakter en dat voor ieders budget. Of je het nu hebt over tien-, twintig- of vijftigduizend euro. Als het paard een centimeter te klein is, laten ze ‘m al staan. Deze toetsenbordridders willen geen concessies meer doen.
Ter vergelijking: als je een auto gaat kopen, kun je ook niet streven naar een Ferrari als je het budget er niet voor hebt. Je kunt niet bij de Ferrari-dealer aankloppen met het verhaal dat je een auto wil met exact die kwaliteiten en vervolgens lopen klagen dat Ferrari’s zo duur zijn. Wil je een paard aanschaffen, kijk dan eerst naar je budget, naar je eigen kwaliteiten en waarin je eventueel concessies wilt doen. Voor 5000 euro kun je best een leuk paard kopen, maar doen moet je wel bereid zijn ergens water bij de wijn te doen.”

Gerrel Vink

Gerrel Vink

“Eens. Momenteel is het echt extreem. Ik doe veel handel in jonge paarden en bij mij gaan ze er op dit moment harder uit dan dat er nieuwe komen. De vraag is enorm. Helemaal de wat meer commerciële dressuurpaarden − dus knap, met een mooi hoofdje, drie nette gangen en gezond − zijn zo maar weg. Die zijn niet aan te slepen.
De vraag is groter dan het aanbod. Misschien komt dit wel doordat er een aantal jaren geleden minder is gefokt, maar ik zie ook dat paarden steeds vaker als een investering worden aangeschaft. Vooral ook door niet-paardenbedrijven. Die kopen jonge, commerciële paarden, laten die ergens opleiden en verkopen ze dan weer met een mooie winstmarge. Daarnaast merk ik dat door de corona mensen sneller een tweede, jonger paard erbij nemen. Doordat er veel minder te doen is, hebben mensen meer tijd, dus ook om alvast met een jonger paard ernaast aan de slag te gaan. Naar een vijf- of zesjarige was altijd al vraag, maar die zijn momenteel helemaal niet meer te betalen, of er is wat mee. Zodoende wijken mensen steeds vaker uit naar een drie- of vierjarige en wordt ook daar de krapte merkbaar. Ik verkoop zelfs onbeleerde driejarigen met gemak voor aanzienlijk meer geld dan voor de coronaperiode.
Wil je nog ergens een leuk paard voor net geld vinden, dan zul je goed op zoek moeten gaan en hopen dat je via via wat tegenkomt. Zo tegen de herfst komen veel 2,5-jarigen weer naar binnen, en dat is soms het moment waarop fokkers er afscheid van nemen als er bijvoorbeeld een chip in blijkt te zitten. Zo kun je een heel leuk paard kopen die je eventueel kunt laten opereren en je hebt vervolgens een gezond paard ook nog!”

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

2 reacties op “De Stelling: ‘Er zijn tegenwoordig nog amper betaalbare jonge paarden te vinden’

  • Martin van Norel

    Inderdaad de prijzen stijgen, maar dat moet ook omdat de kosten voor het fokken en opfokken, alsmede het risico hoger en groter worden. Desondanks bieden wij nog geregeld paarden aan tegen een nette prijs, alleen zitten wij met BTW- problematiek die wij moeten innen voor de overheid.
    Groeten Martin van Norel.

  • Margriet Janssen

    Wat een naar mens zeg die Emmy de jeu. ‘Toetsenbordridders’?? Erg onvriendelijke manier van mensen benaderen die op hun portemonnee letten. Is ze nou een snob of gedraagt ze zich alleen zo?
    Fijne eerlijke reactie van Gerrel Vink en de reactie hier van Martin. Gewoon eerlijk toegegeven, ja ze zijn duurder geworden en er is meer vraag. Heeft niets met toetsenbordridders te maken die een Ferrari voor volkswagen geld willen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook