De Stelling: 'Bandages moeten verboden worden' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De Stelling: ‘Bandages moeten verboden worden’

Foto: www.arnd.nl

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat bandages slecht zijn voor de paardenbenen. Wat betreft beschermende functie hebben ze weinig waarde, en bovenal loopt de temperatuur van de benen door bandages dermate op dat het schade kan toebrengen aan de weefsels. Ondertussen worden ieder seizoen weer bandages op de markt gebracht in de leukste kleurtjes, met bijpassende dekjes, et cetera. En die vinden bij veel dressuurruiters gretig aftrek. Moet dat niet gewoon een keer afgelopen zijn? Grand Prix-amazone Dinja van Liere en Morgan Lashley, paardenarts, chiropractor en Lichte Tour-amazone, reageren.

Dinja van Liere:

Dinja van Liere. Foto: www.arnd.nl

“Dat vind ik wel erg ver gaan. Normaal gesproken rijd ik thuis met peesbeschermers, maar tijdens een training of clinic vind ik bandages wat netter staan, dus dan kies ik daar meestal voor. Welke beschermers je ook gebruikt voor de benen, ze worden er altijd warmer van. Het verschil tussen peesbeschermers en bandages is wat dat betreft minimaal, is mijn ervaring. Sommige peesbeschermers claimen dat ze de benen niet of nauwelijks warmer maken, maar daar geloof ik niet zo in. Ik denk ook niet dat dat heel erg is. Zelf heb ik in ieder geval nog nooit negatieve gevolgen opgemerkt door bandagegebruik. Na de training koel ik de benen altijd, na een zware training gebruik ik daarvoor soms een speciale legcooler. Die heeft van die slangetjes waar water uitkomt, zodat de benen goed gekoeld worden. Dat werkt beter dan met icepacks, omdat die vaak niet helemaal goed aansluiten en dus maar gedeeltelijk koelen. Rijden zonder bescherming vind ik geen optie. Paarden kunnen zichzelf toch altijd een keer aantikken met mogelijk een schiefel tot gevolg. Verder denk ik dat bandages juist goed kunnen zijn voor paarden met minder mooie benen; als ze bijvoorbeeld gallen hebben, wat vocht in de benen of als ze blessuregevoelig zijn. Een bandage kan dan wat tegendruk bieden en steun geven.”

Morgan Lashley:

Morgan Lashley. Foto: Diana Bloemendal Imadia

“Verbieden is wel erg rigoureus, maar ik vraag me wel regelmatig af waarom juist topdressuurruiters nog steeds rondrijden met bandages met van die grote lappen eronder. Veel ruiters en amazones op een lager niveau kijken op tegen deze topruiters en nemen dit soort dingen over. Toch zie ik juist daar, in de breedtesport, wel wat veranderen. En terecht, want het is inmiddels echt wel aangetoond dat bandages niks goeds doen en, erger nog, schade kunnen toebrengen aan de pezen. Onderzoek uit 1994 laat al zien dat hoge temperaturen leiden tot schade in de pees en dat dit al vrij snel gebeurt; na tien minuten zijn er al veranderingen zichtbaar. Van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is dus geen sprake. Als je de benen wilt beschermen tegen aantikken, kun je beter kiezen voor een beschermer met een hardere schaal. En tegen overstrekking van de kogel helpt geen enkele beschermer! Dat stalbenen na de training met bandages dunner zijn, komt vooral door de beweging en minder door de bandages. Stalbenen ontstaan door een minder goed functionerend lymfesysteem en dat los je alleen op door je paard in beweging te houden. Ook stalbandages zijn enkel symptoombestrijding, niet zo schadelijk als bandages tijdens het rijden, maar het probleem los je er niet mee op. Uit metingen blijkt dat alles wat je om een been heen doet tijdens een training ervoor zorgt dat het been extra opwarmt, maar bandages staan echt met stip op één. De warmte veroorzaakt micro-schade aan de pezen, schade die na verloop van tijd kan uitmonden in een peesblessure. Warme benen zijn niet de enige veroorzaker van die microschade, die ontstaat sowieso na een zware training. Dat kun je niet voorkomen, maar de extra warmte door bandages wel. Aangezien peesblessures de meest voorkomende blessures bij dressuurpaarden zijn, lijkt het me logisch dat je alles doet om de kans daarop zo klein mogelijk te maken.”

Dit artikel stond in Dressuur 06-2020. Deze editie kan je hier bestellen.

Bron: Dressuur
Tekst: Esther Berendsen

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

3 reacties op “De Stelling: ‘Bandages moeten verboden worden’

  • Mensen zouden eens op moeten houden om een paard op te fluffen voor de leuk en zich verdiepen in de schadelijke gevolgen.

  • Als de werking nihil is en alleen maar voor het mooi, dan staat.in mijn optiek het welzijn van het paard niet voorop. En juist het welzijn zou het belangrijkste en zwaarwegenste argument zijn om de doorslag te geven.

  • Jet

    Paarden hebben geen bandages nodig. Die kunnen prima zonder. Mevr. van Liere kan helemaal niet meten hoe warm het wordt in de pees. Dus haar reactie is wat…. eh…. dommig. De dierenarts weet er al beduidend meer van. Je maakt pezen niet sterker door ze in bandages te rollen. Je maakt ze sterker door je paard op verschillende ondergronden te laten lopen. Bandages, ja, ik heb er een paar. Om als verband te gebruiken of bij ernstige ongelukken een bloeding af te kunnen binden. Ik hoop ze niet nodig te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook