De kracht van 'het stemmetje in je hoofd' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De kracht van ‘het stemmetje in je hoofd’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter zijn er een aantal dingen waar je aan kunt werken om succes te hebben met je paard. Zo is het belangrijk dat je goed leert zitten en leert om de hulpen zo goed mogelijk te leren geven, maar er is nog meer dat je kunt doen, zo vertelt Jane Savoie op Practical Horseman: Zorg dat je het stemmetje in je hoofd goed gebruikt.

Self-talk

“Heb je je ooit wel eens betrapt dat je tijdens een rit iets tegen jezelf zei dat vergelijkbaar zoals bijvoorbeeld: ‘Ik ben zo stom’, ‘ik kan niet geloven dat ik die fout wéér heb gemaakt’ of ‘waarom verspil ik mijn tijd en geld aan deze wedstrijd’? Dit zijn volgens Savoie voorbeelden van negatieve self-talk die kunnen leiden tot een slechte focus, gebrek aan vertrouwen en een niet-optimale prestatie. Je zelfbewustzijn opbouwen, hoe je wel tegen jezelf kunt praten, je negatieve zelfbeeld veranderen en je woordenschat bewerken, dat zijn allemaal dingen die je kunt doen om het beste in jezelf naar boven te halen.

Bewustzijn van je innerlijke dialoog

“We praten de hele dag tegen onszelf: we kunnen niet langer dan elf seconden doorgaan zonder iets te zeggen”, aldus Savoie. “Het is meestal iets ongevaarlijks, maar als het wel negatief is, ondermijn je jezelf. Je moet leren om voldoende bewust te zijn om je eigen innerlijke gesprek te censureren, omdat die negatieve gedachten soms opduiken. Na dertig jaar werkzaam te zijn als mental coach betrap ik mezelf af en toe ook op zulke gedachten, maar dan herprogrammeer ik die.”

Ken jezelf

Om meer bewust te zijn van je gedachtepatronen, zou je in ieder geval moeten proberen voor jezelf duidelijk te hebben hoe je over jezelf denkt. Weet je dat je vaker negatief tegen jezelf praat, plak dan een post it in je poetskist of in je cap, waarop je schrijft ‘steun jezelf’ of ‘denk positief’. Op die manier herinner je jezelf net voor het rijden eraan dat je anders tegen jezelf moet praten zodat je jezelf oppept en niet neerhaalt. 

‘Stop’

“Je moet een soort van ‘Stop’ maken voor als je merkt dat je iets negatiefs zegt tegen jezelf,” legt Savoie uit. “Je zou iets tegen jezelf kunnen zeggen, zoals ‘ Oh, ik ben ook zo’n stomkop dat ik dit alwéér fout doe’ en jezelf dan aanleren dat je even een pas op de plaats maakt en deze negatieve gedachte vervangen door een positieve. Dat moet je oefenen, maar als je dat iedere keer doet wanneer je jezelf in je hoofd aan het afstraffen bent, dan wordt het wel steeds makkelijker. Denk bijvoorbeeld op zo’n moment: ‘dit ga ik vanaf nu anders oplossen’ in plaats van ‘oh wat ben ik stom’.”

Oplossingsgericht

Probeer oplossingsgericht met jezelf te praten en draai zo het negatieve om naar positief. Dit is niet altijd even makkelijk misschien, maar het helpt je wel om fijner te kunnen rijden. Wanneer je jezelf steeds blijft zeggen dat je het toch niet kunt, dan verlies je ook zelfvertrouwen en wanneer je gelooft dat je het wel kunt zul je vaak ook sneller de oplossing vinden, maar in ieder geval ook gemotiveerd blijven om de oplossing te zoeken.

Delete

Er zijn een aantal woorden of zinnetjes, die je beter gelijk kunt ‘deleten’. ‘Doe niet’ is er zo een en ‘wat als’ ook.

Zodra je ‘niet’ voor of na een actie plaatst hoort je brein het ‘niet’ niet en gebeurt er juist wat je niet wilt. ‘Kijk niet naar beneden’ nodigt je uit om het wel te doen, denk maar aan het zinnetje ‘denk niet aan een roze olifant’.

Onzeker

Met ‘wat als’ haal je dingen aan die je niet altijd onder controle hebt, maar die in ieder geval nog niet aan de hand zijn. ‘Wat als hij schrikt in die hoek” kun je veel beter vervangen door ‘Ik houd hem met zijn aandacht bij mij en let goed op dat hij voorwaarts aan het werk blijft zodat we netjes door de hoek kunnen rijden’. In het eerste geval stop je namelijk met rijden en ga je naar de hoek kijken met een angstige blik, waardoor de kans groot is dat je paard dit ook gaat doen en hij misschien zelfs wel schrikt. In het tweede geval denk je eraan wat je moet doen en houd je je paard aan het werk, zodat hij waarschijnlijk helemaal geen tijd heeft om te schrikken en netjes doorwerkt.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook