De juiste verbinding bij het buitenrijden met je dressuurpaard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De juiste verbinding bij het buitenrijden met je dressuurpaard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het is goed om een beetje variatie aan te brengen in de training van je dressuurpaard zoals bijvoorbeeld af en toe eens lekker naar buiten gaan. Waar een buitenrit in de winter misschien niet altijd haalbaar was, is met het langer worden van de dagen en de lente die begint, voor veel ruiters nu wel de tijd aangebroken.

Voor Grand Prix-amazone Gigi Nutter was dit een reden om op Dressagetoday eens in te gaan op met welke verbinding je je dressuurpaard het beste buiten kunt rijden.

Het hele paard

“Wanneer je spreekt over verbinding is het belangrijk dat je daarbij denkt aan het hele paard”, vertelt Nutter. “Van het activeren van de achterhand met een drijvende hulp tot aan het contact aan de voorkant met je hand en alle energie die daarmee opgewekt wordt en door zijn lijf naar voren beweegt.”

Contact

Om een goede verbinding te kunnen krijgen moet je aan de voorkant wel contact hebben. “We kunnen contact hebben zonder verbinding maar we kunnen geen verbinding hebben zonder contact”, aldus Nutter. “Hoe verder je paard is opgeleid hoe subtiele je hulpen kunnen zijn en hoe lichter het contact, maar met doorhangende teugels krijg je geen verbindinng van achter naar voren.”

Met verbinding

Wanneer je je dressuurpaard in de rijbaan traint dan streef je naar een steeds betere verbinding en ben je dat ook telkens verder aan het verfijnen. Maar buiten kan dat best anders zijn.

Motivatie

Voor paarden die in de rijbaan soms nog wel eens wat moeilijker goed voor het been zijn kan het buiten net een beetje makkelijker zijn om voorwaarts van achter uit naar voren te bewegen. Een paard voelt zich buiten vaak vrijer en dat zorgt er meestal ook voor dat hij makkelijker gemotiveerd is. Dan is het best zin- en waardevol om naar een goede verbinding te streven op je buitenrit.

Ontspanning

Aan de andere kant is het voor paarden net als voor mensen ook wel eens lekker als er een keertje niet zo veel hoeft. Dan kan het ook wel eens lekker zijn om juist met een lange teugel te stappen, draven of galopperen door het bos of over het strand. Dan ben je weliswaar minder bezig met de correcte verbinding, maar zo’n buitenrit zorgt er misschien juist wel weer voor dat je paard de dag erna in de baan weer extra gemotiveerd is juist omdat hij ook even lekker ongecompliceerd buiten gereden is.

Individueel

Het is dus per paard verschillend en misschien kun je zelfs beter zeggen dat het van de dag afhangt wat de juiste verbinding is voor je paard op een buitenrit. Het allerbelangrijkst is dat het veilig is en dat je niet zo maar je teugels losgooit en waar een paard de ene keer echt een beetje een workout nodig heeft kan hij de andere keer juist meer hebben aan een dagje ‘vrijheid’.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook