De juiste timing? Ga voor het zingen de kerk uit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De juiste timing? Ga voor het zingen de kerk uit

Foto: Sara Ouwehand Ruiterpilates

Goede hulpen geven is één ding, maar goede timing is alles. Simpel voorbeeld: een overgang van draf naar stap. Neem je hulp weg zodra je voelt dat je paard gáát stappen. Wacht niet totdat hij daadwerkelijk stapt. Je bent dus een fractie eerder met loslaten. Een klein, maar cruciaal verschil.

Nanoseconde

“Het is de nanoseconde die telt als je het hebt over goede timing van de hulpen en een optimaal effect ervan”, legt Sara Ouwehand van Ruiterpilates uit. “En juist die timing kan een groot verschil maken.”

Ruiterpilates

Sara Ouwehand won in 2018 met haar Ruiterpilates de titel Horses Product van het Jaar in de categorie ‘Diensten & Opleidingen’. Ruiterpilates maakt het verschil tussen een houding aannemen en werkelijk goed in het zadel zitten. Voelend zitten is voelend rijden: het begin van harmonie. Dat is kort samengevat de filosofie van Ouwehand.

Discussie

Eerder loslaten scheelt discussie met je paard. Stel je voor. Jij schrijft een rapport voor je baas en doet je stinkende best. Alles staat klaar, gelikt en gestrikt. Nu alleen nog op ‘send’ drukken. De bevrijdende knop. En precies dan, op dat dat moment, as we speak, zwaait de deur open. Je baas, met dwingende ogen. Waar dat rapport blijft?! Nou, dan snap jij ook …. Die send-knop krijgt een klap!

Uit eten

Of, je bent in een restaurant. Net als het belletje van de keuken gaat, steek jij je hand op. Goed verontwaardigd. Waar het eten blijft? Iedereen die in de bediening werkt weet … Dit is zó irritant.

Weerstand

En, nog belangrijker, het roept weerstand op. Afhankelijk van het boiling point van je paard, reken je af. Zachte communicatie verdwijnt. Geef toe, eten smaakt minder lekker als het geïrriteerd op tafel wordt gekwakt. Uit puur principe geef je geen fooi, geen beloning voor die chagrijnige ober! Terwijl het eten gewoon klaar stond. As ready as can be. Dus bedenk … Timing is alles.

Voordeel van de twijfel

En geef je paard een keer het voordeel van de twijfel. Doen ze bij ons hun leven lang.

Tekst: Sara Ouwehand. Ruiterpilates
Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook