Charlotte Bredahls vijf geboden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Charlotte Bredahls vijf geboden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Charlotte Bredahl is sinds kort in de Verenigde Staten aangesteld als coach voor de jonge talenten en nam daarmee het stokje over van Debbie McDonald. Reden voor Heels Down Magazine om aan de 61-jarige trainster te vragen wat zij belangrijk vindt in de training en Bredahl gaf daarop vijf tips.

Ken je fouten

“In de meeste gevallen waar er een probleem is, is het de ruiter die niet goed genoeg communiceert zodat het paard niet begrijpt wat er verwacht wordt”, legt Bredahl uit. “Kijk eerst naar jezelf, voordat je het paard de schuld geeft. Probeer uit te vissen wat je verkeerd doet en waarom het paard je niet begrijpt.” Behalve dat je heel kritische moet zijn op je eigen rijden is het ook van cruciaal belang dat het paard de best mogelijke algehele zorg heeft. Regelmatige controles van de dierenarts, de tanden, het zadel en hoofdstel, een goede hoefsmid en algemeen goed paardenmanagement. Vaak blijken onopgeloste trainingsproblemen veterinaire problemen te zijn.

De juiste instelling

“Vraag nooit meer van een paard dan hij op dat moment kan. Plaats jezelf of je paard niet in een situatie waarvan je weet dat het een mislukking wordt”, aldus Bredahl. “Vraag dus alleen wat hij kan en leer hem op een systematische, geleidelijke, duidelijke en eerlijke manier nieuwe dingen. Als je dit doet, heb je een paard dat graag voor je werkt en altijd zijn best doet. “

Rijd vaak en veel

“Wanneer je als ruiter echt goed wilt leren rijden zorg dan dat je vaak rijdt en op veel paarden”, vervolgt de trainster. “Het paard geeft je tijdens je rit onmiddellijk feedback. Als je een goede luisteraar bent, zul je veel leren en alles wat je leert kun je later opnieuw gebruiken en helpt je een betere ruiter te worden.”

Wees zo fit als je paard

“Fit zijn is belangrijk. Het is jouw verantwoordelijkheid om zo fit te zijn als dat je van je paard ook verwacht”, vertelt Bredahl kort en krachtig. “Je moet krachtig zijn in je lichaam om je paard te kunnen volgen in zijn beweging en voldoende uithoudingsvermogen hebben. Ik ben nooit een grote fan geweest van naar de sportschool gaan, maar ik probeer het goed te maken door te tennissen en verschillende keren per week te dansen in de danszaal.”

Kritisch

“Zorg dat je regelmatig video-opnames maakt. Probeer de video kort daarna te bekijken, zodat je nog goed weet hoe het voelt en de link kunt leggen met hoe iets eruit ziet. Zorg dat video van goede kwaliteit is, zodat je veel details kunt zien”, vervolgt Bredahl. “Bekijk elk onderdeel kritisch en probeer het de volgende dag nog beter te doen. Kijk daarnaast ook regelmatig een video van een topruiter en laat je daardoor inspireren.”

Bron: Heelsdown

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook