Bewaar de rust op de laatste middellijn • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bewaar de rust op de laatste middellijn

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het rijden van een mooie middellijn is belangrijk om te oefenen, niet alleen omdat je op de middellijn kaarsrecht op de jury af moet rijden en ieder slingertje dan opvalt, maar ook omdat je je proef graag ontspannen af wil sluiten. Voor sommige paarden is de laatste middellijn zo spannend, dat ze nauwelijks stil kunnen blijven staan bij X.

Voorwaarts

Wanneer je je paard goed voor elkaar hebt, kun je hem netjes rechtuit rijden op een actieve manier waarbij hij voor je been is en recht gaat tussen je handen door. Slingert hij toch een beetje, dan kun je dat vaak oplossen door net iets meer been te geven en daarbij natuurlijk wel goed in het midden van je paard te blijven zitten. Door een klein beetje extra voorwaarts te rijden, kun je je paard vaak net iets rechter maken en de lijn volgen die je wilt.

Einde van de proef

Wordt je paard vaak aan het eind van de proef zo heet dat hij nauwelijks meer stil kan staan, probeer dan de tip die Ton de Ridder gaf op The Horse Magazine eens uit. Rijd aan het einde van elke training je paard laag en lang uit en stap dan als dat kan een stukje buiten de rijbaan uit. Wanneer je dan klaar bent met uitstappen, rijd dan de rijbaan weer binnen, wend af bij A en houd halt op de X. Neem de tijd om daar heel even te blijven staan, terwijl je ontspannen op hem zit, beloon hem en stap dan af om hem naar de stal te brengen. Heb je niet de mogelijkheid om buiten de baan uit te stappen, neem dan eerst rustig de tijd om je paard op adem te stappen en wend dan op het eind af bij A om bij X halt te houden en even stil te blijven staan voor je beloont, afstapt en je paard naar stal brengt. Als je dat elke keer doet, dan is het voor je paard op wedstrijd alleen maar een teken dat hij klaar is.

Bron: TheHorseMagazine

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook