Begin je zig-zag goed • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Begin je zig-zag goed

Galopappuyement Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je gaat beginnen met de zigzag-appuyementen in galop is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zo moet natuurlijk de galop goed zijn, de vliegende wissels moeten onder controle zijn en je moet als ruiter zorgen dat de balans bewaard blijft om de oefening mooi uit te kunnen voeren.

Schouders onder controle

In een video die Dressagetoday maakte met de Amerikaanse Grand Prix-amazone Catherine Haddad geeft ze een paar tips. Zo moet je onder andere zorgen dat je de controle over de schouders van je paard houdt. Wanneer je als voorbereiding op het appuyement een pasje wijkt in galop en je paard verbuigt zich, dan ben je de controle over de schouders kwijt en krijg je geen mooie zigzag.

Bergop en licht

Om een goede zigzag te kunnen rijden moet een paard bergop galopperen, klein kunnen gaan en daarbij licht blijven aan de voorkant. Daarvoor kun je bijvoorbeeld vijf meter voor de lange zijde afwenden en je paard dan in kleine gecontroleerde galopsprongen meenemen naar de hoefslag wijkend voor je binnenbeen en dan weer vanaf de hoefslag terug naar die vijf-meter lijn appuyeren.

Houding en balans

De houding van het paard en zijn balans moeten hetzelfde blijven in het wijken en appuyeren en als dat lukt is de volgende stap om zo een vliegende wissel te rijden.

Wissel

In de voorbereiding naar de wissel moet een paard voor je buitenbeen blijven en je zou de wissel pas moeten vragen wanneer je paard groot wil gaan als je het vraagt. Op die manier kun je hem de wissel ook groot laten maken en hoef je alleen maar de hulp te geven.

Langs de hoefslag

Haddad laat zien dat zij voorkeur heeft om de zigzag tussen de hoefslag en de vijf-meter lijn te rijden. Daarmee heb je net iets meer aanknopingspunten en is het vaak makkelijker om je paard op het juiste omstelpunt te laten wisselen van galop

Bron: Dressagetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook