Balkenwerk aan de hand • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Balkenwerk aan de hand

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Werken met cavaletti en balkjes is goed voor de training van je paard. Naast dat het een goede gymnastiek is en je paard en handig en oplettender van wordt is het ook een hele goede manier om variatie in te bouwen in je training.

Lastig

Toch is het soms lastig om met balkjes te werken als je alleen aan het rijden bent, omdat je niet steeds af wilt stappen bijvoorbeeld of omdat je vanuit het zadel minder goed kunt zien hoe je paard beweegt en wat de ideale afstanden zijn. De onderstaande oefening van Horse and Rider, die bedoeld is voor paarden, die tijdelijk alleen maar mogen stappen, kun je ook voor je dressuurpaard gebruiken als je een dagje wat anders wilt.

Doolhof

Je hebt zes balken nodig voor deze oefening en die leg je in twee U-vormen tegenover elkaar zodat je een doolhof krijgt. (Klik hier voor een afbeelding)

Rechtuit

Begin rustig rechtuit over het midden van de balken te stappen waarbij je je paard probeert met een ontspannen, maar actieve stap naast je te laten lopen. Als dat van beide kanten lukt, probeer dan eens precies voor de eerste balk halt te houden en je paard daarna been voor been over de balk te laten stappen en hem na elke stap weer een moment stil te laten staan. In het begin kan dat lastig zijn, maar als je het een paar keer in alle rust probeert, dan heeft je paard het vaak snel door.

Alle kanten

Je kunt het figuur vanaf alle kanten benaderen om overheen te stappen met je paard en het mooie van het in stap doen is dat hij ook de tijd heeft om zijn passen aan te passen als dat nodig is. Daar wordt hij handig van.

Zigzag

Je hoeft voor deze oefening niet eens iedere keer echt over de balkjes met je paard, je kunt ook met hem door het doolhofje ‘zigzaggen’. Dat is dan weer lekker voor zijn buigzaamheid en souplesse.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook