‘Aquatrainen’ met je sportpaard, waardevolle variatie • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Aquatrainen’ met je sportpaard, waardevolle variatie

Aquatrainer Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Grand Prix-amazone Manon Klijbroek is niet alleen actief als wedstrijdamazone, in het dagelijkse leven leidt ze ook jonge paarden op, geeft ze les en werkt ze met paarden, die moeten revalideren.
Een veelzijdige amazone dus, die vanwege haar werk op Paardenrevalidatie Noord-Holland ook veel te maken heeft de aquatrainer. En hoewel je misschien zou denken dat dit specifiek iets is voor paarden, die revalideren, is het juist ook heel geschikt voor de training van je sportpaard.

Afwisseling

“In het kader van de afwisseling is je paard af en toe trainen in een aquatrainer een hele mooie aanvulling”, vertelt Klijbroek. “De aquatrainer heeft een positief effect op spierversterking, fitheid en conditieopbouw, maar ook op de takt in stap en het ruimer leren stappen. De aquatrainer zorgt ervoor dat het paard onder andere de spieren in de achterhand en de buikspieren traint, dat weer leidt tot optimaal ruggebruik.”

Ruggebruik

“Dat optimale ruggebruik komt omdat een paard in de aquatrainer tegen de druk van het water in loopt en daarbij zijn hele lichaam moet gebruiken”, legt de amazone uit. “Hij moet achter actief zijn en daardoor spant hij zijn buikspieren aan en daardoor gaat hij zijn rug beter gebruiken. En het mooie is dat je het werken in zo’n aquatrainer aan kunt passen aan de behoefte van een paard en op die manier doelgericht en effectief kunt trainen.”

Aanvulling

“Natuurlijk is de aquatrainer een hele mooie aanvulling op de training, maar je moet voor de opleiding van je paard ook nog gewoon netjes bij het begin beginnen en dan stapje voor stapje verder werken in het tempo dat past bij je paard”, aldus Klijbroek. “En om alles te kunnen leren moet je als ruiter dus ook voldoende tijd besteden aan de dagelijkse ‘gewone’ training en vooral zorgen dat zowel jijzelf als je paard plezier hebben in het werk. Dat lukt je niet als je de boel overhaast, maar wel als je zorgt voor een uitgebalanceerd trainingsschema dat past bij wat je paard kan en moet leren.”

Geen standaardprogramma

Dat is ook de reden waarom er voor sportpaarden geen standaard programma wordt afgedraaid in de aquatrainer. “Je kunt enorm variëren met de instellingen. Dat maakt het werk met de aquatrainer ook bijzonder, maar het is wel heel erg belangrijk dat je het programma aanpast op hoe het paard gaat”, vertelt Klijbroek verder. “Als de paarden bij ons in training of revalidatie staan houden we dat natuurlijk zelf nauwlettend in de gaten, maar als iemand van buiten komt met zijn paard, dan willen we altijd graag weten hoe het paard thuis aanvoelt in de trainingen. Op die manier kun je het werk in de aquatrainer helemaal aanpassen aan wat het paard nodig heeft.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook