Anky's visie: ‘Het beste ervan maken bij een blessure' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Het beste ervan maken bij een blessure’

Foto: Bieman de Haas

Bij een hoog-risicosport als paardrijden zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook voor drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven. Afgelopen zomer stapte ze ongelukkig uit de vrachtwagen en blesseerde haar knie. Ook in haar topsporttijd kende ze blessureleed: een jaar voor de Olympische Spelen in Athene was ze door een vervelende bovenbeenbreuk maandenlang uit de running. Anky’s visie is om in zo’n geval vooral positief te blijven.

“Half augustus was ik met mijn kinderen op concours. Ik wilde uit de vrachtwagencabine stappen, maar ik vergat de treetjes, schoot naar beneden en kwam raar terecht. Het resultaat: de meniscus in mijn knie kapot en een kruisband afgescheurd. Dat was tot daaraan toe, maar ik kreeg er ook nog trombose bij. Ik was dus even uit de running. De knie doet het nu weer aardig, maar doordat ik hem niet veel kon gebruiken zijn er veel spieren weggevallen en heb ik weinig kracht in mijn been. Daar heb ik vooral in het dagelijks leven last van, want paardrijden gaat eigenlijk prima.De blessure op zich viel ook wel mee, alleen ben je vaak langer bezig met het herstellen ervan en valt dat juist tegen. Dat merk ik nu ook wel: mensen zeggen dat ik al snel weer van alles kan, maar dat voelt voor jezelf niet altijd zo.”

Blessure kost tijd en geld

“Deze blessure was voor mij geen absolute ramp. Mijn bedrijf is erop ingesteld dat er mensen zijn die het van me over kunnen nemen. De paarden worden dus prima verzorgd en doorgereden. Dat was vroeger trouwens ook al zo, toen ik nog volop in de topsport actief was. Destijds heb ik trouwens ook wel blessures gehad. In het jaar voor de Olympische Spelen in Athene brak ik mijn bovenbeen en was bijna acht maanden uit de running. Deze dingen gebeuren, het is niet anders en je moet er maar mee dealen. Rustig blijven en het van de positieve kant bekijken, daar ben ik gelukkig wel goed in.”

“In die periode zijn er overigens wel veel paarden weggegaan, vooral van klanten. Sjef nam een aantal paarden van me over, maar die kon ook niet alles rijden. En als je erover nadenkt, is het ook niet realistisch om paarden van klanten te laten staan terwijl je misschien wel een jaar lang niets kunt. Het scheelde wel dat ik goed verzekerd was en ben. Dat geeft je de mogelijkheid om je bedrijf overeind te houden als je even niets kunt.”

Deze Anky’s Visie stond in Dressuur 6-2019. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook