Anky's visie: 'Als je goed kunt rijden, kun je ook Grand Prix rijden' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Als je goed kunt rijden, kun je ook Grand Prix rijden’

Anky op Bonfire - Foto: Arnd Bronkhorst

Het is voor velen het summum van de dressuur, een droom die niet voor iedereen is weggelegd: Grand Prix rijden. Wie kan er beter vertellen over hoe het is om op het hoogste niveau te rijden dan Anky van Grunsven? In deze allerlaatste Anky’s Visie vertelt zij over hoe mooi en moeilijk rijden op het hoogste niveau kan zijn en maakt daarbij meteen een trip ‘down memory lane’.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Anky heeft nooit gedroomd over Grand Prix rijden. “Dat is denk ik het grote verschil tussen mensen: ik dacht er vroeger niet zoveel over na, ik deed het gewoon!”, klinkt het nuchter. Het was bij Anky meer een kwestie van opbouwen. “Ik reed eerst M dressuur, toen Z en zo ging het verder.”

Grand Prix moeilijk?

Op de vraag of Grand Prix rijden nu echt zo moeilijk is, antwoordt Anky bevestigend. “Het is heel veel moeilijker dan de Lichte Tour. Daar kun je nog op een soort handigheid doorheen rijden. In de Grand Prix wordt piaffe en passage gevraagd. Daarvoor heb je ijver nodig, terwijl je paard drie seconden later weer complete ontspanning in stap moet tonen. Die afwisseling van aan- en ontspanning in de proef is het allermoeilijkste.”

Deze Anky’s Visie stond in Dressuur 4 – 2020. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook