Zorg dat je eruit ziet om door een ringetje te halen, maar vergeet niet te rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zorg dat je eruit ziet om door een ringetje te halen, maar vergeet niet te rijden

Foto: Quillemette Kraaikamp

Een van de leuke dingen van wedstrijdrijden is vaak dat je je paard er helemaal piekfijn uit kunt laten zien en dat je zelf je mooie wedstrijdtenue aan kan. Je wilt niets aan het toeval overlaten en hebt je hoofdstel en zadel tot in de puntjes verzorgd klaar liggen voor de proef.

Geen punten, wel belangrijk

Hoewel de punten voor de verzorging alleen in de lagere klassen worden gegeven, kijkt een jury nog wel naar hoe je voor de dag komt. Volgens het Amerikaanse internationale jurylid Janet Brown-Foy laat je door netjes voor de dag te komen, zien dat je het wedstrijdrijden serieus neemt en dat je respect hebt voor de jury. Het maakt niet uit hoe duur je spullen zijn, je kunt altijd zorgen dat je spullen gepoetst zijn, dat wat wit hoort te zijn ook wit is en dat je jasje en je cap ook schoon zijn.

Knotjes en knot

Het houdt niet op bij de verzorging van je spullen, ook de knotten van je paard en, als je geen kort haar hebt, je eigen knot kunnen zorgen voor een mooi beeld. Natuurlijk rijd je niet beter als je haar goed zit en je paard netjes is gevlochten, maar loshangende vlechten of een op en neer wippend knotje op je hoofd is wel afleidend voor het beeld. En als je alles eruit wilt halen wat er op dat moment in zit, wil je niet slordig zijn.

Niet overdrijven

Brown-Foy heeft wel het idee dat men op het moment af en toe een beetje doorslaat in het gebruiken van glitters en waarschuwt dat je best wat terughoudend mag zijn met alle glinstersteentjes. Het is volgens haar echt niet nodig om ook je handschoenen en je schabrak te decoreren.

Afleiding

De kunst van de extra versierinkjes is eigenlijk om het zo te gebruiken dat het mooi is en er goed verzorgd uitziet, maar dat het niet afleidt van de ruiterkunst in de proef. Het blijft uiteindelijk het allerbelangrijkst dat je je paard netjes voorstelt en laat zien aan de jury dat jij en je paard het gevraagde goed beheersen.

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook