Zo maak je je paard nog gelukkiger • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zo maak je je paard nog gelukkiger

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor veel ruiters is het welzijn en geluk van hun paard een van de belangrijkste dingen, waar ze rekening mee houden. Vaak worden kosten noch moeite gespaard om bijvoorbeeld het beste zadel, het fijnste hoofdstel, het juiste bit en de lekkerste dekens voor hem aan te schaffen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de voeding, de been- en hoefverzorging en is ook de paardenfysio regelmatig op stal te vinden.

Maar ook wanneer je paard alleen het beste van het beste krijgt zijn er nog meer dingen, die je als ruiter kunt doen om je paard zo gelukkig mogelijk te laten zijn. Horse and Rider maakte daarom een lijstje met dingen, waar je rekening mee kunt houden en die het gelukkig zijn van je paard misschien wel nog meer bevorderen.

Basisbehoefte

Waar sommige ruiters nog wel eens aan voorbij gaan in al hun pogingen om hun paard zo goed mogelijk te verzorgen is dat een paard een paar basisbehoeften heeft, die een grote rol spelen in zijn gelukkig zijn. Voldoende (ruw)voer tot beschikking hebben is daar een van, contact met soortgenoten ook en voldoende bewegingsvrijheid is ook een belangrijke basisvoorwaarde voor het geluk van een paard.

Modern

In de moderne tijd waarin we leven en met de manier waarop we de paarden houden is het meestal niet mogelijk om paarden maar met zijn allen ‘vrij’ rond te laten lopen. Maar je kunt wel zorgen dat hij buiten komt, voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft en dat hij niet alleen gehouden wordt.

Individueel

Net als mensen hebben paarden ook allemaal hun eigen karakter. Waar het ene paard het liefst 24/7 in de wei loopt, loopt een andere na een paar uur bij de uitgang te ijsberen omdat hij naar zijn stal wil. Dat geldt ook voor gezelschap, er zijn paarden, die je met elk ander paard kunt buiten zetten, maar er zijn er ook die dat helemaal niet op prijs stellen. Het is dus wel belangrijk om te kijken naar wat jouw paard graag heeft en waar hij zich gelukkig bij voelt. Zet je namelijk een paard dat echt niet met andere paarden overweg kan gewoon wel met een maatje, dan bezorg je hem alleen maar stress en help je hem niet om zijn geluk te vergroten.

Ruimte en beweging

Wat voor elk paard goed is, is om ruimte te hebben om lekker te bewegen en een keertje gek te kunnen doen. Uit de stal dus.

Toch zijn er soms momenten waarop dat moeilijker is. In de winter kan het lastiger zijn, maar ook als je paard bijvoorbeeld niet te gek mag doen tijdelijk, dan is het lastig. De volgende tips kunnen dan helpen:

  • Probeer om een klein stukje paddock voor hem te maken waar hij wel wat kan bewegen, maar niet te gek kan doen als hij dat niet mag.
  • Probeer als het kan om een ruime box voor je paard te krijgen met een beetje uitzicht.
  • Verdeel het hooi in de paddock in meerdere porties, zodat hij een beetje in beweging blijft als hij eet en water drinkt.
  • Ga regelmatig een stukje met hem aan de hand wandelen, naast je trainingsprogramma. Het liefst zodanig verdeeld op de dag, dat hij er meerdere keren uit komt.
  • Verveling ligt op de loer wanneer je paard niet zo vaak naar buiten kan en veel uren per dag op stal staat. Grondwerk kan dan een mooie afwisseling zijn met de gewone dagelijkse training of zelfs een toevoeging. Voordeel is dat je paard uitgedaagd wordt en bovendien extra gehoorzaam wordt.

 

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook