Zo leer je je proef makkelijker uit je hoofd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zo leer je je proef makkelijker uit je hoofd

Foto: www.arnd.nl

In het begin hoef je je dressuurproef nog niet uit je hoofd te kennen, maar op een zeker moment moet dat wel. Omdat niet iedere ruiter even makkelijk een proef uit zijn hoofd leert verzamelde Practical Horseman een paar tips om het makkelijker te maken.

Goed oefenen

‘Oefening baart kunst’ is een hele goede benadering om je proef uit je hoofd te leren. Hoe meer je iets oefent hoe beter het gaat. De Engelsen hebben daar nog een mooier gezegde voor en dat is ‘Perfect practice makes perfect’, waarmee wordt bedoeld dat je niet alleen maar je proef ongeveer hoeft door te rijden, maar echt moet proberen om je proef zo goed mogelijk door te rijden. Dan leer je de proef niet alleen uit je hoofd, maar werk je ook nog iedere keer aan het verbeteren van je proef.

Papier

Lees je proef een paar keer door en teken hem dan uit op een papiertje. Wanneer je dat een paar keer hebt gedaan, kijk dan of je het ook zonder boekje kunt. Als dat lukt oefen de proef dan op je paard.

Verband

De proeven zijn vaak zo opgebouwd dat er een bepaalde volgorde is in de oefeningen. Probeer dat te ontdekken, dan is het logisch en makkelijker te onthouden.

Loop de proef

Wat je ook kunt doen is in je huis of tuin de bakletters neerzetten en met het boekje in je handen je proef lopen. Stel jezelf echt voor daarbij dat je op je paard zit en welk gevoel je wilt hebben als je de oefeningen rijdt. Wanneer dit goed lukt rijd je de proef de volgende keer te paard.

Bron: Practical Horseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook