Zinvol grondwerk • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Sommige ruiters stappen op hun paard zonder ooit te denken aan de mogelijkheid om hun paard eerst met grondwerk voor te bereiden en anderen zetten hun voet niet in de beugel voordat ze een bepaalde routine op de grond helemaal hebben afgewerkt.

Het een is niet per definitie beter dan het ander, maar om af en toe aandacht te besteden aan een vorm van werken aan de hand kan best een goede aanvulling zijn op de training. Julie Goodnight besteedde er op Horse-illustrated aandacht aan en gaf daarbij ook tips waar je op kunt letten om te weten waar jij en je paard het meest aan hebben.

Voordeel

Het voordeel van grondwerk voordat je op je paard stapt, is dat je je paard kunt voorbereiden op het werk dat komt en kunt zorgen dat hij oplettend, gehoorzaam en alvast een beetje los is. Het is niet bedoeld om je paard moe te maken, want een paard dat netjes opgeleid is weet dat hij moet luisteren of hij nu fris is of niet. Het is meer bedoeld om even te checken of hij op je let en om de communicatie al goed te hebben als je nog naast hem staat.

Te veel

Wanneer je te veel grondwerk doet voor het rijden en je hebt de bedoeling om je paard vast moe te maken, dan schiet het grondwerk zijn doel voorbij. Je paard wordt er dan niet meer oplettend van, maar verliest juist eerder zijn concentratie. Het kan al genoeg zijn als je een paar minuten met je paard wandelt om te controleren of hij oplettend, gehoorzaam, respectvol, ontspannen en klaar is om aan het werk te gaan, daar heb je echt niet altijd veel tijd voor nodig.

Wat nodig is

Wanneer je wilt weten hoe veel je paard nodig heeft aan grondwerk, is daar volgens Goodnight niet een eenduidig antwoord op te geven. Het is per paard verschillend en kan zelfs bij hetzelfde paard per dag anders zijn. Het is goed om je er bewust van te zijn dat het grondwerk eigenlijk al begint zodra je je paard meeneemt uit zijn stal of paddock. Het kan goed zijn dat je de ene keer slechts een rondje in de baan nodig hebt omdat je direct merkt dat je paard er klaar voor is, maar dat je een andere keer juist wat meer moet doen om zijn hoofd bij jou te krijgen. Volgens Goodnight is het in ieder geval een goed idee om er regelmatig aandacht aan te besteden.

Leiderschap

Net als bij het rijden moet je paard jou als leider accepteren en daarvoor moet je dus ook vanaf het moment dat je hem pakt de leiding nemen. Het is voor een paard niet logisch als hij met je meeloopt naar de bak of de poetsplaats en hij mag zijn eigen gang gaan dat hij ineens wel op je moet letten zodra je op hem zit.

 

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.