Zadeldrukmeting: feilloos zadelproblemen opsporen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zadeldrukmeting: feilloos zadelproblemen opsporen

Foto: Dressuur/Bettine van Harselaar

Is jouw paard chagrijnig met opzadelen? Wil hij slecht voorwaarts lopen? Heb je problemen met buiging of wendingen? Bokt je paard met aangalopperen of komt je paard in verzet? Grote kans dat het wel eens aan je zadel kan liggen. In Dressuur nummer 3-2017 vertelt Linda Roost over hoe ze zadelproblemen opspoort met haar drukmeetpad. Hier lichten we vast een tipje van de sluier!

Linda Roost ging vanuit haar eigen ervaring met zadelproblemen ging op zoek naar een oplossing. Zo’n vier jaar runt ze inmiddels haar eigen bedrijf De Zadel Consulent, waarmee ze met het Novel Pliance meetsysteem zadelmetingen uitvoert. Hiermee kan ze zien hoe de druk onder een zadel verdeeld is tijdens het rijden en daarmee gericht zadelproblemen opsporen. Wij keken een middagje met haar mee.

Wetenschappelijk onderlegd

Hoewel er wel zadelmakers zijn die een zadelmeetsysteem gebruiken, is het Novel Pliance meetsysteem dat Linda gebruikt het enige systeem dat wetenschappelijk onderlegd is. “De mat wordt iedere zes metingen opnieuw gekalibreerd waardoor meetfouten grotendeels voorkomen kunnen worden. De mat geeft het gewicht aan dat je erop zet. Dit is het enige systeem dat valide is voor het meten van zadeldruk. Dat is bij veel andere systemen die op dit moment bestaan niet zo.”

De zadelmeting

Voor de zadelmeting krijgt het paard de zadeldrukmat opgelegd, tussen het zadel en het dekje. De basismeting die daarna volgt is vrij simpel: Linda vraagt de ruiter een stukje linksom en rechtsom in stap, draf en galop te rijden. Met verder opgeleide paarden of bij specifieke problemen worden ook die oefeningen meegenomen. “Op die manier kan ik zien of er tijdens de oefeningen piekdruk ontstaat die tijdens de stukken rechtuit of voltes niet zichtbaar is” vertelt Linda. Ze neemt als het ware van ieder stukje rijden (bijvoorbeeld: stap linksom) een soort ‘filmpje’ op.

Een voorbeeld van een zadeldrukmeting. Beeld: Linda Roost/De Zadel Consulent

Terwijl de ruiter rijdt, kijkt Linda kritisch naar het rijden van de combinatie, en naar wat ze live op haar scherm ziet verschijnen qua zadeldruk. “Omdat ruiter en paard beide bewegen, zal de druk sowieso nooit gelijk blijven aan beide kanten. Zodra er op mijn scherm rode of roze plekken verschijnen geeft dat aan dat er een piekdruk is. De hoogste piekdrukken ontstaan vaak op kleine oppervlaktes, dat zijn pijnpunten waar een paard op termijn zeker last van krijgt.” Linda kijkt zelf ook altijd goed mee, omdat natuurlijk de druk die zij op haar scherm ziet verschijnen verschillende oorzaken kan hebben: een zadel kan niet goed liggen, maar het kan ook komen doordat ruiters scheef zitten of doordat paarden niet helemaal recht zijn.

Veel voorkomende problemen

Linda ziet het vaakst piekdruk ontstaan aan de voorkant bij de schouders, waar de boompunten zitten. “Dat wil je eigenlijk niet zien, want wat ik zie voelt je paard ook.” Waar ze ook altijd goed op let, is of er in het midden van het zadel (vanaf de kamer tot achteraan) een strook vrij blijft van druk. “Dat betekent dat de kamer breed genoeg is om van de wervels af te blijven, daar wil je geen druk zien.” Onder de kussens van het zadel moet er uiteraard wel druk te zien zijn, maar wel verdeeld over de hele oppervlakte van het kussen. “Een probleem wat ik heel vaak tegenkom zijn ‘bruggende’ zadels. Die zadels geven aan de voor en achterkant veel druk, en in het midden bijna niets. Dan wordt de druk dus niet goed over de kussens verdeeld en krijgt het paard voor en achter te veel druk te verwerken. Dit is een probleem dat heel moeilijk met het blote oog te zien is en daarom vaak gemist word. Ook moet de druk over het hele kussen verdeeld worden, en niet alleen over een smalle baan – de rand – dat zie ik ook vaak.” Vlokken en bulten in de vulling is ook veelvoorkomend.

Wil je weten…

Wat de invloed is van ruitergewicht?
Wanneer een zadel perfect past?
Of je meerdere paarden met hetzelfde zadel kunt rijden?
Wat het effect is van zadelonderleggers?
Wat het verschil is tussen verschillende soorten vulling?
Hoe je zelf thuis al veel kunt aflezen?

Dat lees je in Dressuur 3-2017! In deze editie staat een harnachementspecial, waarin je alles leest over de laatste ontwikkelingen op het gebied van harnachement.

Deze kan je HIER los kopen, of sluit HIER een abonnement af!

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook